Közélet

Augusztus 20 – Hogyan alakul a négynapos pihenő?

Négynapos "hétvégéje" lesz az országnak augusztus 20-tól, csütörtöktől, erre ezúttal is munkanap-áthelyezéssel nyílik lehetőség.

Eszerint augusztus 21-én, pénteken munkaszüneti nap lesz, amit a következő szombaton, 29-én kell ledolgozni: ekkor a hivatalok, közszolgáltatások pénteki munkarend szerint működnek majd – írja a Népszabadság.

Az egészségügyben a négynapos hosszú hétvégén a szokásos ügyeleti rendben fogadják a betegeket, a közhivatalok zárva tartanak. Az áruházak ezúttal is zárva tartanak augusztus 20-án, a kisebb élelmiszerüzletek azonban várhatóan kinyitnak, legalábbis ott, ahol a tulajdonos vagy valamelyik családtag dolgozik a boltban. A következő két napon szombati nyitva tartásra számíthatnak a vásárlók.

A tömegközlekedés is igazodik a munkanap-áthelyezésekhez. Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője lapunkat úgy tájékoztatta, hogy augusztus 19-én, szerdán pénteki, csütörtöktől szombatig ünnepnapi, míg augusztus 29-én, szombaton ismét pénteki menetrend lesz érvényben. A legnagyobb utasforgalmat lebonyolító vonalakon a szokásosnál több kocsival közlekedtetik a szerelvényeket, egyes járatokon mentesítő vonatokat is indítanak.

A BKV illetékesétől megtudtuk, hogy augusztus 19-én, szerdán a tanítási szünetben érvényes pénteki, csütörtökön vasárnapi, pénteken pedig szombati menetrend szerint közlekednek a fővárosban a villamosok, az autóbuszok és a metrószerelvények. Az ünnepi hétvége szombatján a pénteken, az előtte lévő napon pedig a csütörtökön szokásos sűrűséggel szállítják az utasokat.

ünnep négynapos munkanap augusztus 20
Kapcsolódó cikkek