Közélet

Bonyolódik a romagyilkosság-ügy - Belső vizsgálat az NBH-nál

Belső vizsgálatot rendeltek el a Nemzetbiztonsági Hivatalnál (NBH) azt követően, hogy a világhálóra került egy, a romagyilkosságokkal összefüggésben készült írásos anyag – írja a Magyar Nemzet Online.

A dokumentum szerint az egyik feltételezett elkövetőt már korábban is figyelték a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, ám amikor fegyverek megvásárlásába kezdett, megszüntették a titkos adatgyűjtést. A másik gyanúsított állítólag a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) „titkos kapcsolata” volt.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága a soron következő ülésén foglalkozik az üggyel. A titkosszolgálat évekig figyelte a romagyilkosságok egyik gyanúsítottját – adta hírül még pénteken a köztévé. Az MTV Híradójának információi szerint a testvérpár egyik tagjának telefonbeszélgetéseit azért hallgatták le, mert közismert volt, hogy szélsőséges nézeteket vall.

Az interneten megjelent dokumentum végén összegzik az évek alatt keletkezett információkból levonható következtetéseket. Eszerint megállapítható, hogy a gyilkosság gyanúsítottjaiként őrizetbe vett, szerény körülmények között élő személyek „ismertté vált szellemi képességeik” alapján nem alkalmasak arra, hogy „önállóan előkészítsenek, megszervezzenek, majd végrehajtsanak egy kvalifikáltságot feltételező gyilkosságsorozatot, melyhez alapos, feltűnés nélküli helyszíni felderítésre és pontos végrehajtásra volt szükség”.

A Magyar Nemzet Online által megkérdezett nemzetbiztonsági szakértők szerint – a nyilvánosságra került szöveg stílusa, témája és tartalma alapján valószínű, hogy nem egy belső, NBH-s jelentésről van szó, hanem egy bennfentes információkkal rendelkező személy összegzéséről. Kocsis Kálmán az Információs Hivatal volt főigazgatója hangsúlyozta: az a körülmény, hogy az NBH-ban belső vizsgálatot indítottak az ügyben, jelzi, hogy valószínűleg a szövegnek vannak olyan elemei, amelyek valósak.

sorozatgyilkosság rendőrség romagyilkosság titkosszolgálat
Kapcsolódó cikkek