Közélet

Eltűnhetnek az egyiptomi fáraók sírjai

Egyiptom főrégésze, Zahi Hawass felhívta a figyelmet arra: a Királyok Völgyében található fáraósírok 150-500 év alatt tönkremehetnek, ha továbbra is a turisták tömegei látogatják őket.

A Nílus nyugati partján található Királyok Völgyében és Királynők Völgyében olyan legendás uralkodók nyugszanak, mint Nefertiti és Tutankhamon. A sírokat minden nap több ezren látogatják és éppen a nagy érdeklődés okozhatja a történelmi emlékhelyek vesztét – mondta az AFP-nek Zahi Hawass.

Az egyiptomi főrégész elmondta: a turisták tömegeinek megjelenése miatt a sírkamrákban túl magas a páratartalom, ez pedig ideális a gombák szaporodása számára. Szellőzőrendszer híján az élősködők lassan pusztítják a felbecsülhetetlen értékű falfestményeket. Hawass szerint 150-500 év alatt eltűnhetnek a sírok díszítései, ezért lépéseket kell tenni a folyamat megállítására.

Ennek részeként ventillációs rendszert telepítenének a sírkamrákba és korlátoznák a turisták számát. Sőt, a főrégész úgy véli, a legértékesebb síremlékekből ki kellene tiltani a látogatókat, akik azok pontos másolatait tekinthetnék meg.

A projekt már kezdetét vette: a főrégész kollégái jelenleg lézerrel vizsgálják a sírkamrákat, hogy később a Királyok Völgye közelében felépíthessék azok másolatát. Ha a látogatóközpont elkészül, a turisták előtt bezárul Nefertiti, Tutankhamon és I. Seti eredeti sírja.

nefertiti fáraó sír Tutankhamon Királyok Völgye Egyiptom
Kapcsolódó cikkek