Közélet

Kóka: a szenny ne kapjon teret - Nem lesz neonáci parádé!

A rendőrség megtiltotta a Rudolf Hessre emlékező neonáci felvonulást Budapesten. A BRFK szerint a gyülekezési jog gyakorlása nem valósíthat meg bűncselekményt vagy bűncselekmény elkövetésére való felhívást, és nem járhat mások jogainak és szabadságának sérelmével. A hazai neonáci szervezeteket összefogó NS Front augusztus 15-én akart megemlékezni Rudolf Hess, Hitler helyettese halálának évfordulójáról.

A Budapesti Rendőr-főkapitányságra a „Béke Mártírja” emlékmenet elnevezéssel tíz magánszemély jelentett be rendezvényt. Ezek közül kilencet a gyülekezési jogról szóló törvényben kapott felhatalmazás alapján tiltott meg a rendőrség. A tizedikkel kapcsolatos döntésről előbb a bejelentőt tájékoztatják, így annak tartalma egyelőre nem tudható.

Az NS Front elvileg ma jelenti be az emlékmenet pontos helyét, amit ha mégis megtartanak, akkor a rendőrség kőkeményen fellép ellene. Az MSZP örül, hogy a rendőrség bátor és kemény volt, és megtiltotta a szombatra tervezett neonáci felvonulást - mondta Nyakó István, a párt szóvivője. Szerinte a neonáci parádét nem azért kell betiltani, mert korlátozza a közlekedést, hanem mert korlátozza a demokráciát.

„Teljesen egyetértek azzal, hogy a szenny a közéletben semmilyen módon ne kapjon teret” – fogalmazott Kóka János.

Az SZDSZ frakcióvezetője kitért arra is, hogy véleménye szerint Rudolf Hesst azért választják kedvenc házimártírnak az újfasiszták, mert sokáig élt és a náci háborús bűnösök közül ő ült a legtovább börtönben.

A Civilek a Szélsőjobb Ellen Mozgalom ugyancsak augusztus 15-ére hirdetett demonstrációt a kirekesztés és az erőszak ellen Budapestre. A több mint ötven hazai és nemzetközi szervezetet tömörítő mozgalom „Nem törnek át!” címmel rendezi meg a „békés akciónapot”. A tervezett neonáci felvonulás ellen korábban szót emelt Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök és az MSZP is.

A Fidesz szerint Magyarországon eddig kizárólag szocialista kormányok idején volt látványos neonáci felvonulás, míg a jobboldal kormányzása idején egyetelen ilyen rendezványt sem lehetett megtartani és a jövőben sem kerülhet erre sor. Rudolf Hess a kezdetektől Adolf Hitler náci vezér harcostársa, sokáig helyettese volt. A nürnbergi perben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték: 1987-ben, 93 évesen halt meg a spandaui börtönben. Halálának évfordulóján a németországi neonácik egy időben rendre felvonultak a sírjánál, de ott évekkel ezelőtt betiltották a demonstrációt. V.M.

rendőrség neonáci NS Front tüntetés
Kapcsolódó cikkek