Közélet

Lendvai: A Fidesz stílusa tudatosan muszklimutogatóan macsós

Én nem gondolom, hogy eddig nem voltunk baloldaliak. Azt viszont igen, hogy a baloldal „napirendjét" most új témákkal, új feladatokkal és módszerekkel kell kiegészíteni – írja Lendvai Ildikó a Népszabadságban.

A magyar baloldal nagyobb biztonságot akar, de tudja, hogy ezt csak változásokkal érheti el. Progressziót, modernizációt kíván, változáspárti, nyitott akar lenni. Orbán Viktor most úgy mutatkozik be, mint akinél a „változás" visszafordulást, bezárkózást, múltba nézést jelent, a koronaúsztatástól a turulig felsorakoztatott történelmi kellékekkel – írja a Népszabadságban az MSZP elnöke.

A baloldal az európai felvilágosodásban keresi gyökereit, Orbán a kiátkozott neoliberalizmusnak azt is a szemére vetné, hogy „a leghangosabban szokta a középkort sötétként emlegetni". A baloldal 1968-ból a gazdasági, politikai és életmódreformerek „nagy generációjára" emlékszik, a Fidesz azt látja benne, hogy Európa bűnbe esett a szabados neoliberalizmussal.

A magyar baloldal azok mellé akar állni, azok érdekeit képviselné az eddigieknél szélesebb körben, több helyzetben és kreatívabban, akik az adott viszonylatban a kiszolgáltatottabbak. Ezért dolgozik a hétköznapok elvárható szociális és jogi biztonságán. A Fidesz ezerrel lő a vagyonadóra, a kríziskezelő alapra, nem is érti, miért kellene a jobbmódúaknál „kalapozni".

A magyar baloldal dolga a társadalmi mobilitás újraindítása. Ezért fő ügye kell, hogy legyen a munkahelyteremtés mellett az oktatás, a tudás és a kultúra hozzáférhetősége. A Fidesz retorikája hol szegényellenes, hol gazdagellenes, de szemet huny a mélyszegénységben élők kollektív megbélyegzése felett. A magyar baloldal jogvédő, közrendvédő és erőszakellenes akar lenni. A Fidesz stílusa tudatosan militáns, muszklimutogatóan macsó. Inkább erősnek, mint békésnek akar látszani. A szélsőjobbot „két pofonnal" véli elintézhetőnek. Jogtisztelete törékeny. Kordont bont, a joggal szemben is őrzi a „turult". A jognál fontosabbnak mutatja az erőt, „oszt jónapot".

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek