Közélet

Maximálná az állami cégvezetők végkielégítését a kormány

A kormány szándéka, hogy maximalizálják az állami és önkormányzati vállalatoknál adható végkielégítések összegét, valamint, hogy a vezetők javadalmazása nyilvános legyen.

Nagyon fontos azonban, hogy az önkormányzatok önállósága ne sérüljön - olvasható az MSZP honlapján Jauernik István, az MSZP országgyűlési képviselőjének, az Önkormányzati Minisztérium államtitkárának nyilatkozata.

A szakpolitikus emlékeztetett arra, hogy nem most került először szóba a kérdés, már tavasszal is foglalkoztak vele a szocialisták, Gy. Németh Erzsébet hívta akkor fel a figyelmet a problémára. A kormány szeretné, hogy a lehető leggyorsabban megszülessen az új törvény, hiszen a jelenlegi gazdasági helyzet, és a társadalom jogos érzékenysége a kérdésben is ezt sürgeti.

Jauernik István elmondta, hogy a jövedelmek nyilvánosságra hozatalának elmulasztására egyelőre nincsen jogi szankció, de azok az önkormányzatok, valamint az állami és önkormányzati tulajdonú vállalatok, amelyek nem tartják be a jogszabályt, nem számíthatnak költségvetési és uniós támogatásra. Természetesen az alap normatívákat ez nem érinti, mint amilyen például az oktatási alap normatíva. Azonban a fejlesztési támogatásokat például azok nyerhetik majd el, akik betartják a jogszabályt. Fontos azonban, hogy az önkormányzatok önállósága ne legyen veszélyeztetve - tette hozzá a szocialista képviselő.

A kormány törvényjavaslata alapján az állami és önkormányzati vállalatoknál a felmondási időre kifizetett összeg és a végkielégítés együttes összege nem haladhatná meg a hat havi alapbér összegét. Ez persze csak a jövőben kötendő új munkaszerződések esetében valósulna meg. Vannak azonban olyan ágazatok, ahol titoktartás, összeférhetetlenség vagy egyéb speciális okok miatt hosszabb időt kell munka nélkül tölteni az adott területen belüli munkahely-váltáskor. Ezekben a különleges esetekben további 3 havi bérnek megfelelő összeget javasol a kormány kifizetni - mondta az államtitkár.

Jauernik István reményét fejezte ki, hogy ebben a fontos kérdésben a kormány számíthat az ellenzék támogatására is, az ország érdekeit ugyanis mindenképpen az szolgálná, ha a törvényjavaslatot elfogadnák.

jauernik istván MSZP állami cégvezetők végkielégítés állami cégvezetők
Kapcsolódó cikkek