Közélet

MSZP: új aktualitása van az emlékezésnek a Roma Holokauszt emléknapon

Az MSZP szerint új aktualitása van az emlékezésnek a Roma holokauszt emléknapon; "a sötét, elrettentő szándékok" újra ott vannak az újságokban, az utcákon, a rejtekből kilőtt töltényekben és már az Európai Parlamentben is - közölte vasárnap az MSZP országos elnöksége az MTI-vel.

Sokáig úgy éreztük, hogy sikerült lezárni történelmünk legszégyenteljesebb és legkeservesebb időszakát, azonban újra azzal  kell szembesülnünk, hogy tévedtünk - tartalmazza az MSZP közleménye.  Mint írták, "a Jobbik, a Magyar Gárda, a Magyarok Nyilai Nemzeti  Felszabadító Hadsereg jelenléte, a csizmadobogás Olaszliszkán, a  fekete egyenruhás csoportok masírozása Szekszárdon, Pécsen, Gyulán  és Zalaegerszegen megmutatja: ma új aktualitása van az emlékezésnek" - számol be a kemma.hu az MTI alapján.

A közlemény emlékeztetett: a náci Németország "fajvédő"  politikájának nevében 1944. augusztus 2-án éjjel az  auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban több ezer romát végeztek  ki. Ennek emlékére, a Roma Holokauszt emléknapján gyászolnak roma  családok és közösségek Magyarországon és külföldön.



Magyar testvéreink legyilkolását nem lehet jóvátenni - húzták  alá a közleményben.  Mint írták, határozottan elutasítják, ha valaki ma,  Magyarországon általánosítva, az ártatlanokat is megbélyegezve  cigánybűnözésről beszél, ha szóval és gondolattal a cigányok, vagy  más honfitársaink kirekesztésére törekszik.

"Mi, Magyarország kormánya és az MSZP azt üzenjük, hogy soha  többé nem hagyjuk magára egyetlen velünk élő honfitársunkat sem, nem  engedjük megismétlődni azt, ami több mint hatvan évvel ezelőtt már  egyszer szégyenteljesen megtörtént" - tartalmazza az MSZP közleménye.

MSZP emléknap roma holokauszt
Kapcsolódó cikkek