Közélet

Sólyom átadta az állami kitüntetéseket - Itt a lista fotókkal!

A Parlament Kupolacsarnokában Sólyom László köztársasági elnök átadta az augusztus 20-i állami kitüntetéseket.

A "Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje polgári tagozata" kitüntetést kapta Németh Miklós volt miniszterelnök a rendszerváltás békés véghezvitelében, valamint az Európát kettéosztó vasfüggöny lebontásában játszott kiemelkedő szerepéért.

Ugyanezt az elismerést vehette át Tölgyessy Péter alkotmányjogász, volt országgyűlési képviselő, a Magyar Tudományos Akadémia Politikatudományi Intézetének kutatója a rendszerváltozás közjogi kereteinek megteremtésében játszott szerepéért, a Nemzeti Kerekasztal tárgyalásain folytatott tevékenységéért, valamint politikai-közéleti munkásságáért - számol be a RTL Hírek.hu.

A "Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal polgári tagozata" kitüntetést adományozták Fischer Ádám Kossuth-díjas karmesternek, az Operaház főzeneigazgatójának, Ilia Mihály Széchenyi-díjas irodalomtörténésznek, Kósáné Kovács Magda volt miniszternek és európai parlamenti képviselőnek, Rubik Ernő Állami-díjas és Kossuth-díjas építészmérnöknek, tárgytervezőnek valamint Soltész Istvánnak, a Magyar Országgyűlés Hivatala főtitkárának.

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (polgári  tagozata) kitüntetést vehetett át Baranyai János, a Legfelsőbb  Bíróság nyugalmazott tanácselnöke, Bárándy Péter volt  igazságügy-miniszter, Bocskay T. József, az Igazolt Magyar  Szabadságharcosok Világszövetségének elnöke, Buda Béla pszichiáter,   Csötönyi Pál Sándor, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke, Farkas  István közgazdász, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete  Felügyeleti Tanácsának volt elnöke, Gyarmati István, a Honvédelmi  Minisztérium Oktatási és Tudományos Tanácsának elnöke, Hodicska  Tibor bukaresti főkonzul, Horváth Jenő, a Magyar Ügyvédi Kamara  örökös tiszteletbeli elnöke, Lepsényi István, a Knorr-Bremse  Fékrendszerek Kft. vezérigazgatója, Murányi Katalin, a Legfelsőbb  Bíróság kollégiumvezető-helyettese, Nagy Frigyes volt  földművelésügyi miniszter, Nagy Kálmán, a Debreceni Fellebbviteli  Főügyészség fellebbviteli főügyésze, Nagy Márta, a Gazdasági  Versenyhivatal elnökhelyettese, Nagy Tamás, a Mezőgazdasági  Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének elnöke, Páczelt  István, a Miskolci Egyetem Gépészmérnök és Informatikai Kar  Mechanikai Tanszék egyetemi tanára, Rainer M. János, a Magyar  Forradalom Története Dokumentációs és Kutatóintézete Közalapítvány  főigazgatója, Simonyi András, a washingtoni külképviselet volt  vezetője és Szőke László, a prágai külképviselet vezetője.

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (katonai  tagozata) kitüntetést kapott Nagy János, a Vám- és Pénzügyőrség  országos parancsnoka. 


[enews_gallery id='495817']

állami kitüntetés augusztus 20. Sólyom László
Kapcsolódó cikkek