Közélet

Uniós csúcsposztok: új nevek a kalapban

Chris Patten, az EU korábbi külügyi biztosa egy lapinterjúban jelezte érdeklődését a lisszaboni szerződés értelmében létrejövő új, uniós külügyminiszteri tisztség betöltésére.

Ezzel az oxfordi egyetem jelenlegi rektora a szóba jöhető jelöltek olyan sorához csatlakozott, amely Wolfgang Schüssel korábbi osztrák kancellárból, Olli Rehn bővítési biztosból, Jaap de Hoop Scheffer nemrég leköszönt NATO-főtitkárból, Carl Bildt svéd külügyminiszterből, és Paavo Lipponen korábbi finn miniszterelnökből áll.

Daniel Cohn-Bendit európai parlamenti képviselő eközben az Európai Bizottság elnöki posztjára is új jelöltet ajánlott egykori radikális baloldali harcostársa, Joschka Fischer korábbi német külügyminiszter személyében.

Patten a Finacial Times-nak azt mondta: nem kampányol a külügyminiszteri posztért, de ha megkeresnék - amit mindazonáltal valószínűtlennek tart - nagyon is pozitívan állna a kérdéshez.

Hongkong utolsó brit kormányzója 1999 és 2004 között töltötte be az EU külügyi biztosi tisztét, és Brüsszelben George W. Bush előző amerikai elnök külpolitikájának kritikusaként emlékeznek rá.

EU külügyi biztos Daniel Cohn-Bendit Joschka Fischer
Kapcsolódó cikkek