Közélet

Érdemtelenül adtak doktori címeket

A felsőoktatásban tanulók számával nincs, a képzés minőségével viszont van probléma - ezt mondta a Magyar Televízió Az Este című műsorában szerdán a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Pálinkás József szerint szét kell választani a tömegképzést és az elitképzést, illetve nem szabad megengedni azt, hogy tényleges teljesítmény nélkül adjanak valakinek doktori címet - számol be a Független Hírügynökség
 
Pálinkás József szerint - bizonyos szakmákban - a magyar felsőoktatásban tanítók 10 százaléka kapta meg érdemtelenül a doktori címet, és a Magyarországon működő doktori iskolák egy része nem felel meg azoknak a szakmai kritériumoknak, amelyek alapján Európában az egyetemek többsége doktori fokozatot ad.

"Adnak doktori fokozatot olyan teljesítményre, amely nem érdemel tudományos fokozatot és számos példa van arra, hogy teljesítmény nélkül jutnak egyetemeken doktori fokozatokhoz. Ezt szigorúbbá kell tenni" - mondta Pálinkás József. Ráadásul az egyetemi oktatók száma rohamosan emelkedik, holott Magyarországon nincs ennyi kiemelkedő tudós - tette hozzá.

Pálinkás József felsőoktatás doktori cím
Kapcsolódó cikkek