Természetesen van helyük az elemzéseknek, de most az az elsődleges, hogy legyünk büszkék az elmúlt hét-nyolc év eredményeire. Utak, iskolák, egyetemek épültek, kórházak újultak meg. A szocialisták kormányzása idején kaptak ebédet a rászoruló gyerekek az iskolákban, s jelenleg 30 százalékkal több jut a nyugdíjasok kosarába, mint 2001-ben. A baloldal ezekről keveset beszélt, inkább cselekedett – idézi Gyurcsány Ferenc szavait a szocilaista párt honlapján olvasható összefoglaló.
 
A volt pártelnök-miniszterelnök szólt arról is, hogy előfordult: a kormány többet tett szociális ügyekben, mint amennyit az állam pénztárcája elbírt. Fájó volt a világgazdasági válság miatt hozott döntés: a tizenharmadik havi ideiglenes megvonása.
 
A volt kormányfő hangsúlyozta: nem magyarázkodni kell, hanem elmondani az országnak, milyen fantasztikus teljesítménye van. "Hazudik, aki azt mondja, hogy olyan feladatok állnak az ország előtt, mintha háború lett volna. Gyarapodást hozott a hét év, nem háborús helyzetet. Senki ne vegye el az ország teljesítményét".
 
"Demokraták ébresztő: meddig tűritek, hogy tort üljön a megfélemlítés, a gyalázatos beszéd, hogy Magyarország politikai közösségének egyik fele meg sem nyikkan, ha képviselőket fenyegetnek meg, ha származása miatt asszonyt, gyereket aljas módon lelőnek. Magyarország ilyen világot akarsz?" - kérdezte.

A volt kormányfő hangsúlyozta: egy politikai közösség van: a magyar nemzet. Aki ezt nem óvja, hanem szakítja, az bűnt követ el. Már ma sem vagyunk elegen. Nagy baj, hogy ebben a küzdelemben nem tudhatjuk magunk között a köztársaság elnökét, aki éppen a kritikus pillanatokban marad csendben. Az elnöknek fontosabb saját moralitása, mint a demokratikus nemzeti közösség egyben tartása és védelme, de ez meg kell sokszorozza az erőnket.
 
"Demokraták, tessék összekapaszkodni, mert olyasmi készül ebben az országban, amit normális magyar emberként, apaként, járókelőként vissza kell utasítanom. Nem akarunk olyan világot, amelynél az előrejutás egyetlen fokmérője, hogy lojális vagy-e a hatalmon lévőkhöz, ahol meg kell gondolni, hogy a trolin olvashatok-e olyan újságot, amilyet akarok" - folytatta Gyurcsány Ferenc. 

Végezetül méltattatta Bajnai Gordont, aki hihetetlenül tisztességes munkát végez, nehéz pillanatban nehéz terhet vállalt. Az MSZP nem kényszerből, hanem egyetértésből kell, hogy támogassa a kormányt, mert nagy ügyet visz véghez - fogalmazott. Felszólította a baloldaliakat: "mindenki a fedélzetre, dolog van! A demokratikus Magyarországért és a köztársaságért".