Közélet

Ki, mit tudott? Egymásnak ellentmondó állítások a Zuschlag-ügyben

Ma egész délelőtt Zuschlag János egykori szentendrei szomszédját, bizalmasát, a Biogate Kft. vezetőjét hallgatta meg a bíróság a Zuschlag-perben. Illés Péter és az elsőrendű vádlott számos kérdésben ellentmondott egymásnak.

Zuschlag szerint például Illés az ügyészség nyomására tett ellene terhelő vallomást, Illés viszont kijelentette: nem befolyásolták az ügyészek 2007-es meghallgatása során. A tanú azt is állította, hogy Zuschlag János tudott arról, hogy lehallgatják. Az előzetes letartóztatásban lévő vádlott hozzászólásában ezt tagadta - írta helyszíni tudósításában a baon.hu.

Kedden délelőtt Illés Péter, a Biogate Kft. egykori vezetője tett tanúvallomást a Zuschlag-per tárgyalásán. A Biogate fővárosi fióktelepére volt bejelentve a vádiratban szereplő Atlasz Egyesület és a Vörösfenyő Egyesület. A gyógyászati segédeszközök forgalmazásával is foglalkozó cég milliós fiktív számlákat állított ki ezeknek a szervezeteknek Zuschlag kérésére a pályázatokkal kapcsolatban.

Illés Péter mai bírósági kihallgatásán elmondta: 2000-2001 környékén ismerte meg Zuschlag Jánost cége, a Biogate Kft. révén (ebben előbb üzletrész-tulajdonos, majd tanácsadó volt). Innentől kezdve gyakran találkoztak, bizalmas viszony alakult ki közöttük. Illést állítása szerint őt Zuschlag politikai, közéleti ismertsége motiválta a kapcsolat ápolására, de emellett - ahogy fogalmazott - „emberileg is megtalálták a közös hangot”.

Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére, hogy ezek után miért vallott egykori bizalmasa, korábbi szentendrei szomszédja ellen, azt válaszolta: sokáig próbált olyan vallomást tenni, amely nem terhelő Zuschlagra nézve, de „az ügyészség szívós munkája nyomán” olyan dokumentumok kerültek elő, hogy kénytelen volt mindent elmondani az egész ügyről.

Illés Zuschlag kérésére belegyezett, hogy néhány, a vádiratban szereplő egyesület székhelye a Biogate budapesti fióktelepe legyen. Majd a tanú az „üzleti haszon reményében” abba is belement, hogy cége milliós fiktív számlákat állítson ki az egyesületek pályázati tevékenységével kapcsolatban.

 A tanú állítása szerint egy alkalommal Zuschlag jelezte neki: tud arról, hogy lehallgatják, sőt megkapta a lehallgatott beszélgetések írott anyagát is. Illés azt is kijelentette: úgy tudja, hogy az elsőrendű vádlott folyamatosan „konzultált” azokkal a személyekkel, akiket a nyomozóhatóság meghallgatott az eljárás során. „Zuschlag pontosan tudta, hogy ki mikor tesz vallomást” – mondta Illés.

Zuschlag János Illés meghallgatása után szót kért dr. Fodor Endre tanácsvezető bírótól, és több észrevételt is tett. Elmondta, hogy véleménye szerint Illés Péter vallomásának jelentős része nem fedi a valóságot, főleg azok az állításai, amelyek úgy kezdődnek: „Zuschlag Jánostól hallottam…”. A per elsőrendű vádlottja szerint 2007. augusztusában Illés nem spontán módon vallott az ügyészeknek. Zuschlag kijelentette: a vádat képviselő Német Zsolt azt mondta Illésnek, hogy súlyos problémái lehetnek abból, ha nem működik együtt a nyomozóhatósággal; így például vagyonosodási vizsgálattal is szembe kell majd néznie.

Zuschlag azt is kijelentette, hogy a lehallgatásáról sem beszélhetett a tanúnak, mivel ő maga sem tudott róla. Azt is cáfolta, hogy egyeztetéseket folytatott volna az ügyészség által meghallgatott tanúkkal vallomásukról. Véleménye szerint a tanúk befolyásolásának kérdése csak azért vetődött fel 2007. augusztusában, hogy legyen ok az ő előzetes letartóztatására.

Illés viszont Zuschlag állításira reagálva azt mondta: ügyészi fenyegetés nem volt, az ügyészek a házkutatás után felhívták a figyelmét a jogkövetkezményekre, de nem befolyásolták az ő vallomásának tartalmát, részleteit.

 

zuschlag-ügy zuschlag jános Botrányok a politikában
Kapcsolódó cikkek