Közélet

Reméljük, a földönkívüliek szennyezik a környezetet

Pontosabban a fényszennyezésről van szó. Jean Schneider egy hamarosan megjelenő tanulmányban azt fejtegeti, hogy a technológiák által létrehozott fényszennyezés segítségével találhatjuk meg az esetlegesen létező földönkívüli életformákat.

Sokáig rádiójelek megfigyelése segítségével próbáltak a kutatók földönkívüli, intelligens életformák után kutatni. Csakhogy a rádiójelek rövid életűnek bizonyultak: a XX. században tűntek fel és a műholdak, valamint a kábeles adatátvitel térhódításával lassan el is tűntek. Vagyis ha kíváncsi idegenek rádiójelek alapján figyelnék meg az emberiséget, nem járnának jól – fogalmaz a NewScientist.

Ha tehát intelligens életformákat keresünk a Földön kívül, más jel után kell néznünk. Jean Schneider, a meudoni obszervatórium munkatársa szerint a fényszennyezés segíthet az eligazodásban. Mint az Astrobiology-ban megjelenő tanulmányában írja, a földi városokhoz hasonlóan valószínűleg a földönkívüli közösségek által használt technológia is fényszennyezéssel jár, ezt érdemes tehát keresni.

Ez persze nem könnyű. Még ha az emberiség által előállított teljes elektromos áram mennyiséget világításra használnák, az így keletkező fény akkor is ezreléke lenne a Napnak a Földről visszaverődő fényének. Schneider számításai szerint ahhoz, hogy egy közepes távolságban, például 15 fényévnyire található bolygóról sugárzott fényt észleljünk, 1,5 négyzetkilométeres gyűjtőterülettel rendelkező teleszkópra van szükségünk.

Szintén jó nyom lehet a CFC gázok megfigyelése. Ezek a csak mesterséges úton létrehozható anyagok még nagyon kis mennyiség esetén is erőteljesen elnyelik az infravörös fényt egy adott hullámhosszon. A Harvard Egyetem kutatója szerint különlegesen érzékeny teleszkóp segítségével nagy távolságról is érzékelhető a CFC-k jelenléte, ami szintén a földönkívüliekre utalhat.

földönkívüli fényszennyezés CFC
Kapcsolódó cikkek