Közélet

Túljelentkezés a roma diplomásoknak meghirdetett állásokra

Népszerűnek bizonyult a cigány származású diplomásoknak kiírt pályázat, a kétszáz álláshely elnyeréséhez szükséges tanfolyamra ötszázan adtak be pályázatot, de nem biztos, hogy romák, mert a jelentkezők származását az elbírálás során nem vizsgálja az illetékes kormányzati szervezet - számolt be az MR Online.

Nem várt számú jelentkezés érkezett a diplomás romák közigazgatásba kerülését támogató programra. A majdani kétszáz állásra, illetve az alkalmazás feltételéül szabott felkészítő programra és versenyvizsgára csaknem ötszáz pályázatot küldtek be – mondta el az MR Online-nak Teplán István, a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ (KSZK) főigazgatója. A jelentkezési határidő október 15. volt.

Az uniós pénzből fedezett projekt finanszírozásának és jogi hátterének részleteit a Miniszterelnöki Hivatal feladata tisztázni – mondta Teplán István. A KSZK főigazgatója szerint úgy tűnik, az egyik feladat az, hogy meghatározzák, miként oldható meg a pozitív diszkrimináció egy köztisztviselői állás betöltésekor, mert korábban származási megkötés nem volt az állások meghirdetésében.

A jelentkezési lapon nem kérdeztek rá a pályázó etnikumára. A KSZK vezetője szerint hivatala nem tudja vizsgálni, hogy az érdeklődők valóban romák-e.

Teplán István nagyon szép eredménynek tartja, hogy majdnem ötszáz pályázat érkezett, ami azt mutatja, komoly igény van a romák közigazgatási elhelyezkedését segítő programra. Első körben a KSZK által bonyolított közigazgatási versenyvizsgára és felkészítő tanfolyamra jelentkezhettek a diplomás romák. A képzésre kétszázötven személyt választanak ki, közülük válogathatnak az állami intézmények majdani kétszáz álláshelyére. A versenyvizsgák december közepéig lezajlanak, így januártól munkába állhatnak az alkalmasnak talált pályázók.

meghirdetett állás romák diplomások
Kapcsolódó cikkek