Közélet

Amikor választani kell a villanyszámla és a vacsora között

A Vöröskereszt a villanyszámla adósokat segíti. Eddig 15 millió forintot osztottak ki, a legtöbb igény városokból érkezett, főleg nagycsaládosoktól és kisnyugdíjasoktól. A pályázat nyertesei között az egy főre eső jövedelem még a 30 ezer forintot sem éri el.

„220 ezer forint körül volt a tartozásom, jó másfél éve körülbelül, akkor én elkezdtem fizetni a törlesztő részleteket, de aztán nem tudtam, mert végig kellett gondolni, hogy most ennivalót veszek, vagy a villanyszámlát fizetem ki.” – mondja az egyik segélyezett, Krisztina, aki 75 ezer forintból neveli három gyermekét. Most 130 ezer forintot kapott a vöröskereszttől, így épphogy nem kapcsolták ki nála az áramot.

Hozzá hasonlóan Pest illetve Bács-Kiskun megyében több százan kaptak ilyen egyszeri, legfeljebb 150 ezer forintos támogatást - közölte az atv.hu.

A kompenzációra azok a védendő fogyasztók pályázhatnak, akiknél még nem, vagy már április 16-a előtt kikapcsolták az áramot, és a családban az egy főre jutó jövedelem kevesebb, mint 57 ezer forint.

„Mi nem igazságot osztottunk, hanem megnéztük, hogy a pályázók között kik a legrászorultabbak, akik önerőből képtelenek ebből már továbblépni…” – nyilatkozta Török László, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója.

A programban egészen 2010 augusztusáig lehet pályázni, a Vöröskeresztnek összesen 149 millió forint kiosztására van lehetősége, és jó hír a rászorulóknak, hogy a kérelmek benyújtásához nincs előírva az önrész befizetése.

rászorultság segély szociális háló vöröskereszt
Kapcsolódó cikkek