Közélet

Andorra esett a választás

Eldőlt: Bajnai Gordon miniszterelnök Andor Lászlót jelöli EU-biztosnak, így az MSZP által favorizált Veres János helyett ő lesz Kovács László utódja Brüsszelben.

Szakmai felkészültség, nemzetközi tapasztalat és baloldali elkötelezettség – ilyen szempontok alapján döntött úgy Bajnai Gordon kormányfő, hogy Andor Lászlót, a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatósági tagját jelöli az Európai Bizottság magyar biztosának.

 „Andor László szakmai rátermettségéhez és emberi tisztességéhez nem férhet kétség” – indokolt a miniszterelnök. Bajnai arról is beszélt, számos egyeztetés előzte meg döntését, többször konzultált az MSZP elnökségével is, végül Andor jelöléséről tájékoztatta a parlamenti frakcióvezetőket és José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét.

A kormányfő utalt arra is, hogy miután a csehek is elfogadták az úgynevezett lisszaboni szerződést, elhárult minden akadály az EU alapszerződésének életbe lépése elől, így neki is meg kellett hoznia döntését. „Nem számítok arra, hogy feszültség lesz amiatt, hogy Veres János helyett Andor Lászlót jelöltem, hiszen ő is rajta volt az MSZP ötfős listáján, így figyelembe vettem a szocialisták szempontjait, illetve más szempontokat is” – szögezte le Bajnai Gordon. A vesztes Veres fájdalomdíjra számíthat: fontos nemzetközi posztra kap hamarosan felkérést a kormányfőtől.

Fidesz: Kommunista bankár megy Brüsszelbe!

A pártok reakcióiból kiderült, hogy az MSZP támogatja Andor László uniós biztosi jelölését, mert kiváló és alkalmas szakembernek tartják. A Fidesz szerint az egész magyar demokratikus átmenet semmibe vételét és elárulását jelenti, hogy a kormány egy kommunista bankárt küld az biztosi pozíciójába. Az SZDSZ jó választásnak Andort, és a liberálisok örülnek annak, hogy nem Veres János utazhat Brüsszelbe. Az MDF-nek sincs szakmai vagy alkalmassági kifogása.

Mint ismert, az MSZP elnöksége október 13-án sorrendben a következő politikusokat ajánlotta ötfős listáján: Veres János volt pénzügyminiszter után Herczog Edit európai parlamenti képviselőt, majd Andor Lászlót, negyedik helyen Kovács László távozó EU-biztost, végül Vadai Ágnest, a Honvédelmi Minisztérium államtitkárát. „Olyan biztosra van szükség, aki tudásával, kompetenciájával erősítheti Magyarország megbecsültségét a világban. Andor László ilyen jelölt” – mondta a kormányfő.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Andor milyen területért fog felelni az Európai Bizottságban. Bajnai közölte, hogy ugyan a kormányfő joga a jelölés, de Barroso dönt a hatáskörökről. Mindenesetre igyekezett olyan jelöltet találni, aki alkalmas lehet több területen is. Andor sem jelezte, hogy milyen poszton szeretne a következő öt évben dolgozni. „A leendő bizottságnak minél hamarabb meg kell találnia a kiutat a válságból” – fogalmazott a biztos-jelölt. Leszögezte: biztosként elsősorban az uniót kell majd képviselnie, de úgy, hogy munkájának megítélése visszahat Magyarország megítélésére is. „A munkámból mindenképpen magyar sikernek kell születnie, ez pedig akkor lehetséges, ha a lényeggel, azaz a gazdasági válsággal foglalkozom” – magyarázta.

Természetesen az EU-nak sem volt mindegy, hogy milyen jelöltet küld Magyarország, hiszen Brüsszelből már megüzenték: olyan személy kell, aki átmegy az Európai Parlamenti meghallgatáson. Ugyanis 2004-ben, Kovács László jelenlegi magyar EU-biztos kinevezésekor kínos helyzet alakult ki, mivel nem találták eléggé felkészültnek, és végül emiatt az energiaügy helyett az adóügyi biztosi posztot kapta.

Életrajz: Andor László

Született: 1966, Zalaegerszeg
Család: nős, két gyereke van
Végzettség: közgazdász (1989)
Nyelvek: angolul és oroszul folyékonyan beszél
Szakmai pálya: Eszmélet főszerkesztője 1993 óta, Világbank tanácsadója (1999-2001), Miniszterelnöki Hivatal tanácsadója (2003-05), egyetemi docens, EBRD igazgatósági tagja (2005-09)
Politika: MSZP közgazdasági tagozatának vezetőségi tagja


[enews_gallery id='495525']

uniós biztos Bajnai Gordon MSZP andor lászló bankár
Kapcsolódó cikkek