Közélet

Bizonyított: A halk hangok is károsak lehetnek

A legújabb kutatások szerint a nem túl hangos zajok, amelyekről korábban feltételezték, hogy nem okoznak tartós halláskárosodást, hosszú távon mégis ronthatják a hallást.

A hallás vizsgálatakor általában a hallási küszöböt figyelik, ezért eddig elkerülte a figyelmet az a jelenség, amelyet a Massachusetts Eye and Ear Infirmary munkatársai fedeztek fel egereken végzett kísérletekkel.

A tesztek során az állatokat két órán keresztül 100 decibeles zajterhelésnek tették ki, ez körülbelül egy közeledő metró hangjának felel meg. A korábbi mérések azt mutatták, hogy ez a hangszint nem okozott tartós halláskárosodást. Sharon Kujawa és kollégái azonban mikroszkóp alatt vizsgálták meg az egereket és kiderült: már ez az alacsony terhelés is károsodást okozott a belső fülben található, rendkívül érzékeny szőrsejtekben – írja a NewScientist.

Egy évvel később ezek a sérülések átterjedtek a szomszédos sejtekre is, amelyek a hang agy felé történő továbbításáért felelnek – áll a Journal of Neuroscience-ben megjelenő tanulmányban. A kutatás vezetője szerint emberek esetében a hagyományos hallási teszteken ezek a gondok nem mutathatóak ki, de ez a jelenség felelhet a leggyakoribb hallási problémákról. Ilyen a lágyabb hangok meghallásával kapcsolatos probléma, a beszéd kiszűrése a zajban, illetve az jelenség, amikor a páciens csak akkor érti a beszédet, ha a megszólaló pont szemben áll vele.

A Montpellier-i Egyetem kutatója szerint a tanulság az, hogy ha valakit gyerek- vagy serdülő korában ilyen zajnak tesznek ki, az később halláskárosodást szenved.

hallás belső fül halláskárosodás
Kapcsolódó cikkek