Közélet

Elemzők: Mesterházy akár még jól is járhat

Mesterházy Attila személye jelenti az MSZP-s érdekcsoportok számára a kompromisszumos jelöltet. A Világgazdaság Online-nak nyilatkozó politológusok szerint Mesterházy jelöltsége nem feltétlenül a választóknak szól, sokkal inkább az a személy, akiben a szocialisták hatalmi csoportjai ki tudtak egyezni.

Mesterházy Attilát javasolja az MSZP miniszterelnök-jelöltjének a párt elnöksége. A javaslatról a szombaton összeülő választmány dönt, így Mesterházy a két testület közös jelöltjeként kerülhet a december 12-i, a kormányfőjelöltről és az országos listáról határozó kongresszus elé.

Juhász Attila politológus szerint Mesterházy Attila az MSZP-s érdekcsoportok konszenzusos jelöltjeként jelenik meg még a párt kommunikációjában is. A Political Capital munkatársa úgy látja, jelölése nem is annyira a választóknak szól, a jelölési folyamat sokkal inkább a szocialista párti érdekcsoportok küzdelme volt.

"Kérdéses, hogy Mesterházy személye mennyiben jelent megújulást. Ez ugyanis csak attól, hogy fiatal politikus, nem automatikus" - mondta a Világgazdaság Online-nak a politológus. Juhász Attila szerint Mesterházynak a szocialista törzsszavazókat kell megmozgatnia. A miniszterelnök-jelöltségből profitálhat, ha az MSZP egységesen áll ki mögötte a kampányban.

A politológus kiemelte: mivel a szocialistáknak eleve alacsonyak az elvárásaik, az MSZP esetleges jobb szereplése esetén Mesterházy még sikeresként is könyvelheti el szereplését.

"Mesterházynak rendkívül nehéz dolga lesz, mert nyolc év rossz kormányzását kell eladnia a kampányban" - ezt már Kiszelly Zoltán politológus mondta a Világgazdaság Online-nak. A szakember viszont azt is hozzátette, Orbán Viktorral szemben ezúttal az MSZP jelöltje lesz a fiatal politikus, őt már nem lehet a pártállami múlthoz kötni, mint például a szintén jelöltként felmerülő Kovács Lászlót.

Kiszelly Zoltán is úgy látja, Mesterházy személye kompromisszum az MSZP-ben. A politológus hozzáfűzte, frakcióvezetőként Mesterházynak alkalma volt megismerni a párt belső viszonyait, és őt is megismerték a szocialista párton belül. "Kiegyensúlyozottan mozog az MSZP erőcsoportjai között" - mondta Kiszelly Zoltán  

MSZP Mesterházy Attila politológusok miniszterelnök-jelölt
Kapcsolódó cikkek