Közélet

Mesterházy nevethet a végén

A dolgok jelenlegi állása szerint Mesterházy Attila lehet az MSZP miniszterelnök-jelöltje, aki vállalja is a felkérést.

Úgy tudjuk, keddi elnökségi ülése után nem titkolózik tovább és megnevezi a miniszterelnök-jelöltjét az MSZP a 2010-es parlamenti választásokra. A politikusnak, ahogy azt Lendvai Ildikó pártelnök elmondta, olyan értékeket kell felmutatnia, amelyek nem csupán a baloldali választók számára fontosak, hanem vállalnia kell a demokratikus értékeket is.

Arról ugyan a szocialista vezetők egyelőre nem akarnak beszélni, ki is lesz a párt miniszterelnök-jelöltje, ám szinte biztosra vehető, ez a poszt Mesterházy Attila jelenlegi frakcióvezetőnek jut, aki adott esetben vállalja is a felkérést.

Igaz, az elmúlt hónapokban a miniszterelnök-jelöltség témájában mélyen hallgatott, de legalább nem mondott nemet sem. Mesterházy mindössze annyit árult el, hogy a politikai karrier csúcsának tartja a miniszterelnökséget, de a kiszivárogtatások viszont kellemetlen helyzetbe hozzák azt, akiről szólnak.

Bár az MSZP vezetői korábban úgy határoztak, csak a költségvetés november 30-i elfogadása után nevezik meg a párt miniszterelnök-jelöltjét, végül úgy tűnik, november 28-án már az országos választmány is lehetőséget kap arra, hogy a december 12-i kongresszusnak politikust ajánljon. Ezért kell már a mai elnökségi ülésen megnevezni a „kiválasztottat”.

Azért eshetett rá a választás, mert a választási vereségre számító szocialisták igazából nem is miniszterelnökben, hanem ellenzéki vezérben gondolkoznak. Mesterházynak ugyanakkor nem a legjobbkor jött, hogy tanúskodnia kellett a Zuschlag-perben.

A sokak szerint nem túl karakteres frakcióvezető neve elsőként, még nyár elején merült fel a posztra, de az utóbbi hetekben több név is felmerült. Sokáig Bajnai Gordon kormányfőt próbálták rábeszélni a folytatásra. Rögtön felmerült Botka László neve, aki viszont inkább Szegeden maradna polgármester. Molnár Csaba kancelláriaminiszter már azelőtt nemet mondott, hogy bárki komolyan számolt volna vele. A Brüsszelből hazatérő Kovács László is bejelentkezett lehetséges kormányfőjelöltként, ennek ellenére aligha várható, hogy őt nevezi meg ma az elnökség.

Az MSZP nehezen tudna olyan névvel a nyilvánosság elé állni, aki ne lenne eleve kudarcra ítélve. Ezt jól jelzi, hogy a vasárnapi időközi választáson az MSZP-s Balogh Csaba harmadik lett a szavazatok 4,64 százalékát kapva a nagy fölénnyel nyertes fideszes (80 százalék) és a jobbikos (10,5 százalék) induló mögött Csornán. „Egyértelmű az üzenete a választásnak: Magyarország változást akar. Ez az a választókerület, ahol az MSZP kiküzdötte magát a parlamenti pártok sorából” – fogalmazott Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője. Bár a szocialista szavazók az otthon maradásban bíztak, Török Péter politológus szerint is példátlan az MSZP-s jelölt öt százalék alatti szereplése.

választások 2010 MSZP Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt Kovács László
Kapcsolódó cikkek