Közélet

Mesterházyval vág neki a választásoknak az MSZP

Sajtóértesülések szerint gyakorlatilag eldőlt, hogy Mesterházy Attila lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje

Mesterházy jelölésével lezárulhat a párt újabb miniszterelnök-jelölt castingja, amely kisebb presztízs-veszteséggel járt, mint a Gyurcsány Ferenc lemondása utáni bizonytalankodás, ám így sem volt fordulatoktól mentes – értesült az atv.hu több vezető szocialista politikustól.

A párt komoly érvágásként élte meg, hogy a jelenlegi miniszterelnök, Bajnai Gordon ország-világ előtt kijelentette, hogy nem vállalná a folytatást. Döntése várható volt, hiszen már tavasszal is úgy nyilatkozott, hogy csupán egy évre vállalja a kormányfői megbízatást.

A frakcióvezető neve már hetek óta kering a sajtóban, mint a baloldali párt lehetséges kormányfő-jelöltje, főleg azután, hogy a párt népnemzeti vonala által támogatott Gráf József – akárcsak Gyurcsány Ferenc lemondása után – ismét nemet mondott a felkérésre. Mesterházy esélyei azonban a Zuschlag-ügyben történt tanúmeghallgatások  után gyengülni látszottak, és úgy tűnt, repedezik az egység, ami a jelöltsége kapcsán a pártban kialakult. Különösen Szilvásy György vallomása ártott sokat Mesterházy jelölésének.

Annak ellenére, hogy csupán Szanyi Tibor nyilatkozott így, a közelmúltban több szocialista politikus is felvetette a Brüsszelből visszatérő, és a Gyurcsány-érából kimaradó Kovács László jelölését, akit – ahogy arról már múlt héten beszámoltunk – a köztársasági elnöki és a külügyi bizottsági elnöki pozícióval is kapcsolatba hoztak. A volt pártelnök ellen szólt, hogy Gráf visszautasítása után mindenképpen fiatal politikus jelölését akarták a pártban, és az MSZP ifjúsági generációjából egyedül Mesterházy Attila személyét illetően alakulhatott ki kompromisszum a párt különböző vonulatai között.

MSZP Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt
Kapcsolódó cikkek