Közélet

Távgyógyítás tb-kontóra

Az idén az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamainak egészségbiztosítói 1,9 milliárd forint értékben küldtek számlát az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) a magyar biztosítottak külföldi ellátása után. A külföldiek itthoni ellátásáért pedig 1,4 milliárdot utalt az OEP a hazai egészségügyi szolgáltatóknak, ezt utóbb a betegek biztosítójával számolja el – tudta meg a Világgazdaság az OEP sajtóosztályától.

Kezd elterjedni az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EU-kártya) használata, hiszen az 1,9 milliárdból 1,1-et az ezzel igényelt szolgáltatásokra fizetett ki a biztosító. Hazánk 2004-es csatlakozásának évében 160 ezren, tavaly azonban már 460 ezren váltották ki a kártyát. Az idén valószínűleg még több lesz az igénylő, hiszen januártól postai úton is kérhető a regionális egészségbiztosítási pénztáraknál (rep), ahonnan ugyancsak postán küldik azt ki.

Az EU-tagállamok biztosított betegei magyarországi tartózkodásuk alatt jogosultak az orvosilag szükséges egészségügyi ellátásra. Azt ugyanolyan feltételekkel vehetik igénybe, mint a magyar biztosítottak. Ugyanez vonatkozik a tagállamokban sürgős ellátásra szoruló magyar biztosítottakra is.

Az orvosilag szükséges ellátások közé tartozik a hirtelen roszszullét, baleset, de annak minősül például a vesedialízis-kezelés, az oxigénterápia és a szüléssel kapcsolatos ellátás is. Ez utóbbiak esetében javasolt az egészségügyi szolgáltatóval való előzetes egyeztetés a kiutazás előtt.

Az EU-kártyát csak azok a rendelők és kórházak fogadják el, amelyekkel az adott ország biztosítója szerződést kötött. Ha nagyobb a baj, például baleset történik, az EU-kártya az ellátás teljes költségére fedezetet nyújt, ezt a szolgáltató által kiállított számla ellenében utólag egyenlíti ki az OEP.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható 

távgyógyítás egészségügyi ellátás tb
Kapcsolódó cikkek