Közélet

Továbbra is jelentős Fidesz-fölény és Orbán-szimpátia

Egyhangú eredmények a közvéleménykutatóknál: a biztos pártválasztók körében több, mint kétharmados többsége van a Fidesznek, a kormányfőjelöltek versenyében Mesterházy Attilát Orbán Viktor, Bokros Lajos és Morvai Krisztina is megelőzi.

A Századvég és a Forsense 2009. november közepén közéleti-politikai témájú telefonos vizsgálatot készített. Az adatok tanúsága szerint jelentős a támogatottsági különbség a Fidesz és az MSZP között. A kormánypárt támogatottsága a teljes sokaságon belül a lélektani határt jelentő 10 százalék alá esett.

A Századvég és a Forsense 2009. november közepén közéleti-politikai témájú telefonos vizsgálatot készített. Az adatok tanúsága szerint jelentős a támogatottsági különbség a Fidesz és az MSZP között. A kormánypárt támogatottsága a teljes sokaságon belül a lélektani határt jelentő 10 százalék alá esett.

A biztos szavazó pártot választók aránya továbbra is alacsony. Novemberben a választópolgárok 37 százaléka állította, hogy biztosan az urnához járulna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson, illetve közölte, melyik pártra szavazna (ez mintegy 3 millió embert jelent).

A Fidesz továbbra is tartja jelentős, majdnem háromszoros előnyét az MSZP-vel szemben. A teljes sokaságon belül a legnagyobb ellenzéki párt támogatottsága 26 százalék, az MSZP szavazóinak aránya pedig egyszámjegyűre zsugorodott (9 százalék). A biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz 59 százalékot ért el, az MSZP 20 százalékot. A biztos pártválasztók körében 12 százalékos támogatottsággal továbbra is a Jobbik áll a harmadik helyen. A kisebb pártok közül az LMP és az MDF 3 százalékon áll, az SZDSZ 1 százalékot mondhat magáénak ezen a bázison.

Továbbra is jelentősen vezet a Fidesz a kormánypárttal szemben – áll a Tárki novemberi közvélemény kutatásában. A felmérés szerint Fidesz nagy előnye mellett az MSZP támogatottsága továbbra is alacsony, a Jobbik pedig a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöb felett van. A Fidesz támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében, az októberi eredménnyel megegyezően, ebben a hónapban is 39 százalék.

Az MSZP tábora a teljes lakosság körében novemberben 11 százaléknyi (októberben szintén ez volt az arány). A Jobbiknak a teljes népesség körében 6 százalékos a támogatottsága.

A biztos szavazó pártválasztók közül 68 százalék a Fideszre, 17 százalék az MSZP-re, 11 százalék a Jobbikra voksol. Ebben a körben a KDNP 2, az SZDSZ, az MDF és az LMP pedig 1 százalékos támogatással bír.
A novemberi szavazási hajlandóság 44 százalékos volt.
„Az egyes pártok lehetséges kormányfőjelöltjei közül Orbán Viktor megválasztását támogatnák a legtöbben, Mesterházy Attilát pedig a legkevesebben” – derül ki a Nézőpont Intézet novemberi, a Heti Válasz megbízásából készített felméréséből.

Egy most vasárnapi választáson a megkérdezettek 38 százaléka választaná a Fidesz jelöltjét Orbán Viktort. Utána az MDF európai parlamenti képviselője, Bokros Lajos következik 16 százalékos támogatottsággal, a jobbikos Morvai Krisztina 6,Mesterházy Attila a szocialista kormányfő-jelölt 5 százalékot kapna.

A megkérdezettek 73 százaléka szerint Bajnai Gordon kormánya nem csökkentette a korrupciót. 80 százalék úgy vélte, hogy az uniós fejlesztési pénzeket sok esetben rosszul használta fel az ország. A Nézőpont Intézet szerint a teljes lakosság körében a Fidesz 39 százalékot ért el, az MSZP 10, a Jobbik 9 százalékon áll. A politikailag aktív szavazók között a Fidesz támogatottsága 48 százalékos, az MSZP 11 százalékot, a Jobbik 9 százalékot ért el.

választások 2010 Bajnai Gordon MSZP Orbán Viktor népszerűség Fidesz
Kapcsolódó cikkek