Közélet

A Duna Televíziót tartjuk jó közszolgálati csatornának

Az Ipsos legfrissebb kutatásában a közszolgálati televíziók alapvető tevékenységének, a közösségi értékek közvetítésének lakossági megítélését vizsgálta. A tévék e téren jól vizsgáztak, többségében pozitív osztályzatot kaptak a közvéleménytől.

A közszolgálati műsorok, programok közvetítésére „szakosodott” csatornák jelenléte alapvető igényként jelenik meg a magyar lakosság körében, a 18 év felettiek 30 százaléka kifejezetten fontosnak tartja a működésüket. Az m1 tudás-átadási és pozitív mintaközvetítő funkcióját a tévénézők nagy része elismeri, és ezen értékek legadekvátabb megjelenítését ehhez a csatornához kötik.

Az m2 a lakosság értékelése szerint alacsony szinten teljesíti a vizsgált közszolgálati funkcióit. A kulturális hagyományok ápolásában a Duna Televízió meghatározó szerepét láthatjuk, hiszen a lakosság egyharmada szerint ez a csatorna a legalkalmasabb ezen értékek közvetítésére.

A globális és lokális értékek összekapcsolásában és képviseletében is egyértelműen a Duna Televízió megítélése a legkiemelkedőbb. A hazai lakosság kiugró többsége a Duna Televíziót tartja a legrelevánsabb csatornának a határon túli magyar közösségek életének, egyéb hazánkban élő etnikai kisebbségek kultúrájának közvetítésében.
 
A kutatás alapján azt láthatjuk, hogy a 18 év feletti lakosságnak csupán a 16 százaléka nem tartja fontosnak a közszolgálati jellegű televízió-csatornák működését hazánkban, míg közel 30 százalékuk kifejezetten nagy igényt tart rá.

A kulturális és művelődési értékek megjelenítése kapcsán azt láthatjuk, hogy a vizsgált három csatorna közül az m1 és a Duna Televízió teljesít a legjobban. Az m1 tudás-átadási és pozitív mintaközvetítő funkcióját a lakosság nagy része elismeri, és ezen értékek legadekvátabb megjelenítését ehhez a csatornához kötik. A kulturális hagyományok ápolásában azonban a Duna Televízió meghatározó szerepét láthatjuk, hiszen a lakosság egyharmada szerint ez a csatorna a legalkalmasabb ezen értékek közvetítésére. A két csatorna közel egyformán jól teljesít a kulturális ismeretek átadásában, műsoraiban a nézők számára új, eddig rejtett kulturális értékekre hívja fel a figyelmet.

Korábbi kutatásainkban is megállapítható volt, hogy a hazai lakosság szerint a Magyar Televízió második csatornája, az m2 kevésbé teljesíti a vizsgált közszolgálati funkciókat. Az egyes kulturális dimenziók megítélésében nagy eltérések figyelhetők meg a különböző társadalmi csoportokat illetően a két televízió/csatorna esetében.
 
A globális és lokális értékek összekapcsolásában és képviseletében egyértelműen a Duna Televízió megítélése a legkiemelkedőbb. A hazai lakosság kiugró többsége a Duna Televíziót tartja a legrelevánsabb csatornának a határon túli magyar közösségek életének, egyéb hazánkban élő etnikai kisebbségek kultúrájának közvetítésében.  Az m1-es csatorna választása elsősorban az alacsonyabb iskolai és vagyoni státusú, idősebb községi vagy kisvárosi lakosokra jellemző.

közszolgálati felmérés Duna Televízió m1 m2 érték mtv
Kapcsolódó cikkek