Közélet

Az orosz űrkutatási hivatal az Armageddonra készül

A Roszkozmosz, az orosz űrkutatási hivatal vezetője úgy nyilatkozott: fontolóra veszik egy projekt elindítását, amely egy esetlegesen a Földnek ütköző aszteroida kivédéséről szól.

Anatolij Perminov, az űrkutatási hivatal feje úgy fogalmazott, hogy nemrég érdekes elméletet hallott egy aszteroidáról, amely a 2030-as években biztosan a Földbe csapódik majd. Az Apophis csaknem háromszor akkora, mint az az aszteroida, amely 1908-ban csapódott be Szibériában. Az ütközés 2 150 négyzetkilométeres területet tarolt le és 80 millió fával végzett - tudósít a RIA Novosztyi.

Perminov szerint mivel emberéletek forognak veszélyben, nem ülhetnek ölbe tett kézzel, több százmillió dolláros költséggel ki kell építeniük egy rendszer, amelynek segítségével elkerülhető az ütközés. Az űrkutatási hivatal vezetője hangsúlyozta, hogy nem használnak majd atomrobbantást.

Bár jelenleg az Apophist tekintik a legnagyobb veszélynek, amely a Földet fenyegeti, a NASA októberben kiadott jelentése szerint jelentősen csökkent annak esélye, hogy veszélyes ütközés következik be a 2036-os év környékén.

Roszkozmosz NASA Armageddon aszteroida űrkutatási hivatal
Kapcsolódó cikkek