Közélet

Belső embertől került ki az őszödi beszéd

Belső embertől került nyilvánosságra az őszödi beszéd - számolt be az MTV Híradója. A Gyurcsány Ferenc hírhedt szavainak kiszivárogtatásáról szóló, nemrég lezárult nemzetbiztonsági vizsgálat több mint három évig tartott.

 Kiderült, hogy nem hallgatták le a szocialista frakció ülését 2006 májusában, hanem valaki bentről vette föl a később nagy botrányt kavart beszédet. A felvétel készítése nem volt jogellenes, mert nem használtak hozzá titkosszolgálati eszközöket.

Gyurcsány Ferenc többször is cáfolta, hogy neki köze lenne a kiszivárogtatáshoz, vagy hogy tudná ki tehette.

Az ügy első kivizsgálását Szilvásy György kezdeményezte. A volt titokminiszter a Nemzetbiztonsági Hivatalt utasította arra, hogy tisztázza például azt: hogyan készült a felvétel. Az MTV Híradó információi szerint az már a vizsgálat elején kiderült: a beszédet a balatonőszödi kormányüdülő hangtechnikai rendszerével rögzítették, tehát nem hallgatták le a szocialista frakciót, valaki belülről jutatta ki a felvételt.

A Nemzetbiztonsági Hivatalt felügyelő Juhász Gábor miniszter nem akart a részletekről beszélni. Továbbra sem tudni, vajon kiderítette-e a vizsgálat, hogy ki juttatta el Gyurcsány Ferenc beszédét a sajtónak. És azt sem, hogy nyilvános lesz-e valaha a jelentés - vagy államtitokként kezelik.

őszödi beszéd Gyurcsány Ferenc
Kapcsolódó cikkek