Közélet

Élettársa van? Nyilvántartásba vehetik

Januártól a közjegyzői kamarának létre kell hoznia az élettársi nyilatkozatok nyilvántartását. Ha egy pár nem kíván házasságot kötni, mégis fontosnak tartja, hogy dokumentálja az együttélés tényét, jövőre a közjegyzőknél kérheti, hogy e kapcsolatot közhitelesen, országos adatbázisban rögzítsék

Egy 2005-ös felmérés - a kétmillió házasság mellett - 350 ezer működő élettársi kapcsolatot regisztrált - közli a Népszabadság. Minden hatodik család élettársi közösségen alapul, minden nyolcadik gyermek ilyen párkapcsolatban nő fel. Svédországban vagy Észtországban a gyermekek több mint fele már jó pár évvel ezelőtt is házasságon kívül - élettársi kapcsolatban - jött világra.

Magyarországon 2007-ben született először törvény az anyakönyvvezető által bejegyzett élettársi kapcsolatról, amely létrehozta annak a feltételeit, hogy a párok házasságkötés nélkül is nagyjából a házasfelekkel azonos jogokat élvezzenek. A cél az volt, hogy megteremtsék az azonos nemű emberek formalizált együttélésének lehetőségét, ám a törvény a heteroszexuálisokra is vonatkozott volna.

 Az Alkotmánybíróság azonban úgy döntött, hogy a házasság védelme érdekében nem működhet egy azzal konkuráló intézmény, ezért regisztrált élettársi kapcsolatra kizárólag a homoszexuális párok léphetnek.

házasságon kívüli gyermek élettársi kapcsolat nyilvántartás
Kapcsolódó cikkek