Közélet

Igazságügyi miniszterre várva

Jelölés. A jövő héten, az Országgyűlés utolsó ülésnapján leteheti az esküt az új igazságügyi és rendészeti miniszter. A házbizottság tegnapi tanácskozásán a kormány képviselője azt kérte: december 14-én folytassák le a bizottsági meghallgatásokat, hogy a jelölt még aznap letehesse az esküt. Ismeretes: az igazságügyi és rendészeti tárca vezetői széke Draskovics Tibor lemondása miatt üresedett meg.


A miniszterelnök elvileg köteles minisztert kinevezni a tárca élére, de erre nem köti törvényi határidő – mondta lapunknak Szikinger István alkotmányjogász.

A minisztérium pedig bármeddig működhet az államtitkár vezetésével. Történt már hasonló eset a rendszerváltás idején, a belügyi tárcánál, amikor Gál Zoltán volt a belügyminisztériumi államtitkár. Horváth István miniszter lemondása után, 1990. január 24-én továbbra is államtitkárként bízták meg a tárca vezetésével.
Az igazságügyi és rendészeti miniszteri poszt egyik várományosa Avarkeszi Dezső, az IRM államtitkára, aki 2009 áprilisában tért vissza a tárcához. KK

lemondás miniszteri jelölés Draskovics
Kapcsolódó cikkek