Közélet

Január elsejétől véget érhet a fémlopások kora

Leáldozhat jövőre a fémtolvajok napja, olyan szabályok lépnek ugyanis életbe, amelyek igencsak megnehezítik az ellopott csatornafedelekkel, szobrokkal, síndarabokkal, vezetékekkel üzletelők dolgát.

A fémtörvény és annak végrehajtási rendelete 2010. január 1-jén lép hatályba, melyet követően a jogszabály által megjelölt fémkereskedelmi tevékenység csak a fémkereskedelmi hatóság által kiadott érvényes engedély birtokában, tevékenységi biztosíték nyújtása mellett végezhető. Fémkereskedelmi hatóságként a kormány a vám- és pénzügyőrséget jelölte ki.

A fémkereskedelmi hatóság látja el a törvényben meghatározott fémkereskedelmi engedélyezési-, ellenőrzési- és ezekhez kapcsolódó szankcionálási feladatokat. A biztosítéknyújtásra vonatkozó alapelv, hogy azt fix összegben, a végrehajtási rendeletben részletezett szabályok szerint kell nyújtani. Az engedélyezési eljárást a fémkereskedő székhelye szerinti regionális ellenőrzési központok folytatják le.

Érdemes megemlíteni, hogy a fémtörvény átmeneti időszakot biztosít az engedélyezési eljárás lefolytatására, így ez a tevékenység 2010. január 1-jétől is végezhető fémkereskedelmi engedély nélkül, feltéve, hogy a fémtörvény szerinti fémkereskedelmi engedélyköteles tevékenységet annak kihirdetésekor érvényes működési engedéllyel / telepengedéllyel folytató személy a kérelmét 60 napon belül benyújtja. E tevékenység az engedélykérelem jogerős elbírálásáig, de legkésőbb 2010. április 1-ig végezhető engedély nélkül.

Az adatszolgáltatásra – mely napi, illetve havi összesítés alapján történik - kizárólag elektronikus úton, a vám- és pénzügyőrség honlapján térítésmentesen hozzáférhető és letölthető nyomtatványkitöltő programmal kerülhet sor a fenti átmenet lejártát követően.

Az engedélyezési procedúrával, a szigorúbb adatszolgáltatási renddel, valamint a fokozott ellenőrzéssel nem a legális vállalkozások ellehetetlenítése a cél, bár a fémkereskedők, fémhulladék-hasznosítók ma még dohognak a súlyos adminisztrációs és anyagi terhek miatt. A jogalkotók legfőbb szándéka, hogy sikerüljön visszaszorítani a kulturális javakban, köz- és magántulajdonban okozott károkat, illetve az ezekből eredő fekete- és szürkegazdaságot.

fémtolvaj Vám- és Pénzügyőrség fémlopás engedély elektronikus
Kapcsolódó cikkek