Közélet

Nem engedtek be feketéket - 5 millióra bírságolták a Riót

5 milliós bírsággal sújtotta az Egyenlő Bánásmód Hatóság a Cafe del Rio szórakozóhelyet, mivel bulijaira nem engedett be színes bőrűeket – írja az Index.

A Petőfi híd budai hídfőjénél működő szórakozóhelyet 5 millió forintos bírsággal sújtották, mivel megsértette az egyenlő bánásmód követelményét azzal, hogy az érdeklődők egy részét bőrszíne, valamint faji hovatartozása miatt 2009 áprilisában és májusában nem engedte be - írja az Index.hu.

Ilyen szankciót eddig csak bankok esetében alkalmazott a hatóság. A büntetés részeként a Riónak egy éven át kell szerepeltetnie a határozatot a honlapján. Az indoklásban a hatóság több esetet is megemlít. Az ügyet vivő Nemzeti Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) ügyvédje, Udvari Márton az Indexnek elmondta, a Rio teljes mértékben ignorálta az ügyet.

A cég képviselői nem vették át a leveleket, a tárgyalásokon semmilyen módon nem képviseltették magukat, az ügyvédjeikkel nem találkoztak. Az ügyvéd szerint ez ilyen esetben azért kellemetlen számukra, mert diszkriminációs ügyben a bizonyítás terhe az alperesen van. Tehát a Riónak kellett volna bizonyítania, hogy a fenti esetek nem történtek meg.

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodát (NEKI) vezető Kárpáti József az Indexnek elmondta: a kilencvenes évek közepén volt ilyen rossz a helyzet. Most évente kétszáz ügyben fordulnak hozzájuk.

diszkrimináció roma Rio fekete
Kapcsolódó cikkek