Közélet

Szerb kérelem az EU-tagságra

Magyarország minden lehetséges módon támogatja Belgrád integrációs törekvéseit

Szerbia tegnap benyújtotta csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz. Borisz Tadics szerb államfő stockholmi látogatása alkalmából az EU soros elnöki feladatait ellátó Svédország miniszterelnökének, Fredrik Reinfeldtnek adta át a kérelmet. Tadics szerint ezzel fordulóponthoz érkeztek, amelynek hatására új korszak kezdődik az ország életében.

Megfigyelők azonban úgy vélik, a volt Jugoszlávia legnagyobb köztársaságának keményen meg kell küzdenie uniós felvételéért, amelyre valamikor 2014 és 2018 között kerülhet sor.

Szerbia a délszláv háború kirobbantásával és a konfliktus idején elkövetett háborús bűnök miatt jó időre teljesen elszigetelődött Európától. Az EU 27 tagállama közül korábban többen – például Nagy-Britannia és Hollandia – nyíltan azt követelték, hogy mindaddig ne legyen érdemi előrelépés a csatlakozási kérelem kezelésében, amíg Belgrád ki nem adja a hágai nemzetközi törvényszéknek a két háborús bűnöst, Ratko Mladicot, a boszniai szerbek volt katonai vezetőjét és a horvátok által is követelt Goran Hadzicsot.

Azért maradt el eddig az EU Szerbiával kötött stabilizációs és társulási megállapodásának életbe lépése is, mert Brüsszelben úgy ítélték meg, hogy Belgrád nem működik teljes mértékben együtt a volt jugoszláviai háborús bűnöket feltáró ügyészséggel.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Szerbia eu-tagság Ratko Mladic
Kapcsolódó cikkek