Közélet

Tölgyessy: az SZDSZ-t méltósággal eltemetni sem tudják

Azok után, amit az SZDSZ csinált, egyszerűen nincs mit folytatni - mondta Tölgyessy Péter a Magyar Rádióban.

A jog szerinti az SZDSZ-nek ma már nincs a parlamentben frakciója, így nem tud eredményeket felmutatni, a párttól független képviselőcsoport pedig gyakorlatilag a kormány minden előterjesztését megszavazza kívülről – mondta a 180 percben Tölgyessy Péter.

Az alkotmányjogász kétkedve fogadja Retkes Attila elnök bejelentését, hogy a párt minden választókerületben tud majd jelöltet indítani, szerinte ez nagyon nehéz lesz, ráadásul a szabad demokratáknak senki nem segít majd, 50-60 jelölttel viszont nem egyszerű öt százalék fölé jutni. "Az SZDSZ biztosan hiányozni fog majd a politikai palettáról, de azok után, amit csinált, egyszerűen nincs mit folytatni" – hangsúlyozta Tölgyessy az MR1 - Kossuth Rádióban.

A kis párttá váló SZDSZ hamar megtalálta a szocialistákkal való tartós együttélés módját, Kuncze Gábor működőképes koalíciós partnerré tette az SZDSZ-t, ám ez egyben már a pangás időszaka is volt, amikor a párt már nem tudta a valósághoz igazítani az elméletet. A következő lépés, Kóka János megjelenése már egyértelműen ennek a hitelvesztett politikának a végét jelentette.

A koalíció felmondásának következményeit senki nem gondolta komolyan végig, Fodor Gábor szakítási kísérlete pedig hamar kudarcba fulladt, mert a párt holdudvara számára az volt legfontosabb, hogy Orbán Viktor minél később kerüljön vissza a hatalomba, így mostanra gyakorlatilag visszaterelték az SZDSZ-t a koalícióba. Az biztos, hogy utódpárt nem igen nőhet ki az SZDSZ-ből, de legalább meglesz az a hálás szerepe, hogy a valóság próbája nélkül képviselheti a régi eszményt – mondja Tölgyessy.

SZDSZ koalíció kossuth rádió Tölgyessy Péter retkes attila
Kapcsolódó cikkek