Közélet

Törvényhozási hajrá

Öt évig terjedő börtön vár a költségvetési szerv, gazdálkodó szervezet vagy társadalmi szervezet önálló intézkedésre jogosult tagjára, ha jogtalan előnyt fogad el, vagy annak ígéretével bírják tisztességtelen magatartásra. A vesztegetőt háromévi szabadságvesztés fenyegeti.

Jövő év márciusától működhet a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal, kiszabhatók lesznek akár milliárdos nagyságrendű bírságok is – és ezektől függő, tekintélyes díjakat várhatnak el a visszaélések bejelentői –, a tisztességtelen magatartás elkövetőit pedig szigorú büntetőjogi felelősség terheli – amennyiben a parlament ma megszavazza az antikorrupciós törvénycsomagot.

Ez az új szervezetről és a tisztességes eljárás védelméről szóló szabályozást, valamint a etikai követelményeit rögzítő országgyűlési határozatot foglalja magában. A Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal ellátja a közbeszerzésekkel kapcsolatos teendőket, végigviszi a bejelentések nyomán indult közigazgatási eljárásokat, és javaslatokat tesz a visszaélések megelőzésére. A tisztességtelen módon megszerzett vagy megszerezni kívánt pénzbeli előnynek akár a kétszeresét is kiszabhatja a korrupcióba keveredett szervezetre, a bejelentő pedig a bírság 10 százalékát kaphatja jutalmul.

Szavaz a parlament az új Ptk. végrehajtását elősegítő törvényekről is. Így elsősorban az úgynevezett Ptké.-ról, amely rendelkezik a kódex életbelépésével hatályukat vesztő, illetve módosuló jogszabályokról. A Ptké. a Ptk. egyes könyvei szerint tárgyalja a szükséges rendelkezéseket. Mellette korszerűsödik az alapítványok nyilvántartása. Külön törvény rendelkezik majd a gondnoksággal kapcsolatos új jogintézményekhez kötődő polgári nemperes eljárásokról. Törvényi szabályozást kap a gondnoksági nyilvántartási rendszer is.

Jóllehet sokan lobbiztak érte, egyelőre nem tárgyalják az átláthatóbb kampányfinanszírozásért született törvényjavaslatokat. Így minden jel arra utal: a jövő évi választási kampány a jelenlegi szabályok „jótékony” homályában zajlik majd. KK

Szavazások

- a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatalról

- a tisztességes eljárás védelméről

- a közszféra alapvető etikai követelményeiről

- a Ptké.-ról

- a Ptk.-hoz kapcsolódó törvényekről

- a tisztességes eljárás védelméről

- a közszféra alapvető etikai követelményeiről

- a Ptké.-ról

- a Ptk.-hoz kapcsolódó törvényekről -->

Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal antikorrupciós csomag
Kapcsolódó cikkek