Közélet

Egyre jobb fizetés jut a takarítónőknek

Tavaly a gazdasági válság dacára 5,6 százalékkal emelkedett Ausztriában a háztartási kisegítőknek fizetett átlagos órabér – számítja a Kreuzer Fischer & Partner. az osztrák háztartások hatvan százaléka veszi igénybe – persze nagyon eltérő gyakorisággal – takarítók, bébiszitterek, kertészek és más kisegítők szolgáltatásait.

A piackutató cég felmérése szerint  Heti rendszerességgel a családok kilenc százaléka hív takarítót, havonta egyszer közel a negyedük, és sokan vannak olyanok is, akik csak egy-egy szezonális nagytakarításra szerződtetnek külső segítséget. Összesen 1,9 millió családnál alkalmaznak takarítót, miközben kerti munkákra 437 ezer, gyermekfelügyeletre pedig 69 ezer háznál van igény.

Tavaly összesen 2,07 milliárd eurót fizettek ki az osztrákok az efféle kisegítő munkákért, a pénz 83 százalékát feketén. A 2006-ban bevezetett „szolgáltatási csekk” továbbra sem népszerű: tavaly mindössze kétmillió euró értékben váltottak ilyeneket, ez a piac 0,1 százalékát jelenti. A szakemberek azzal magyarázzák a konstrukció népszerűtlenségét, hogy ily módon a dolgozók mellékkeresetük közel negyven százalékát elveszítik, és ezért vonakodnak elfogadni a munkaadók számára különböző előnyöket biztosító csekkeket.

Azt a luxust pedig, hogy teljes státusú háztartási alkalmazottat tartsanak, csupán 3000 család engedheti meg magának a sógoroknál – ennek éves bruttó költsége ugyanis könnyen elérheti az 50 ezer eurót. Tíznél több bejelentett háztartási alkalmazottal pedig mindössze négy család büszkélkedhet Ausztriában.


Háztartási szolgáltatások nyújtásával 580 ezren foglalkoznak Ausztriában, de túlnyomó többségük számára ez csak mellékkeresetet jelent. Mintegy 80 ezerre teszi a piackutató cég azoknak a számát, akik – érvényes munkavállalási engedély hiányában – kizárólag feketén fizetett szolgáltatói óradíjakból élnek. Die Presse

takarító fizetés Ausztria
Kapcsolódó cikkek