Közélet

Górcső alatt a kampánypénzek

A választási kampány alatt mindvégig figyelemmel kíséri és közzéteszi az elköltött összegeket közös programjában a Transparency International Magyarország (TI), a Freedom House Europe és az Eötvös Károly Kutatóintézet – közölte a Világgazdasággal Alexa Noémi, a TI ügyvezetője.

Emlékeztetett arra: miután a parlament nem változtatta meg a törvényt, és a kampány változatlanul az elavult rendelkezések alapján, várhatóan az eddig megszokott „pénzügyi mederben”, manipulációkkal folyik majd, következetes monitorozással kívánják demonstrálni a szabályozás betarthatatlanságát. A parlamenti pártok 2006-ban közel 7,6 milliárd forintot költöttek kampányaikra.

Ezzel szemben a jelenleg hatályos törvényben meghatározott költségkeret pártonként nem egészen 400 millió forint elköltését teszi lehetővé, és a kötelezően benyújtott kimutatásukban a pártok – nem meglepő módon – ennyiről is számoltak el. A két összeg közötti, szerény becslések szerint is milliárdos különbség forrásai ismeretlenek, mozgásuk követhetetlen az ellenőrző szervek és a választók számára egyaránt.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

kampánypénzek politika választások
Kapcsolódó cikkek