Közélet

Londonban a legjobb az MBA képzés

A London Business School végzett 2010-ben az MBA mesterdiplomás képzéssel foglalkozó iskolák nemzetközi 100-as toplistáján – állítja a Financial Times legfrissebb elemzése. Kiderült, hogy az észak-amerikai iskolák jelentősen vesztettek eddigi vezető pozíciójukból.

A gazdasági hetilap felmérése a 2004-ben, a 2005-ben, és a 2006-ban a különböző MBA képzéseket iskolák öregdiákjai körében készült közvélemény-kutatáson alapult. A közlések szerint az első helyen a London Bisuness School (LBS) és a Wharton School of the University of Pennsylvania megosztva végeztek.

A győztes londoni intézmény diákjai egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy életük egyik legjobb döntése volt az iskola elvégzése, ugyanis nagyon hasznosnak bizonyult mind a tanulmányok, mind a karrierépítés terén. Emellett sokan a társasági életet, új barátságok kialakulását, és nem utolsó sorban új perspektívák megismerését említették nagy előnyként. Egy öregdiák szerint az LBS azon oktatási intézmény egyike, amely megérti a globalizált világ lényegét, és annak megfelelően a diákok globalizált üzleti ismereteket kaphatnak.

Az MBA lényege

Az MBA egy speciális posztgraduális képzést takar. A szó a Master of Business Administration rövidítése, ahol a master az egyetemi fokozatra utal, a business administration pedig summázni próbálja az oktatás lényegét: megtanítani a vállalatok korszerű vezetésének legmodernebb módszereit a legfrissebb tudományos eredményekre támaszkodva a bonyolult gazdasági és jogi környezetben.

A Financial Times listáján az LBS felemelkedése az elmúlt 12 évben fokozatos és töretlen volt: 1999-ben a nyolcadik lett, míg 2008-ban már a második helyet foglalta el a nemzetközi listán. A különböző országok súlya is jelentősen átalakult az elmúlt időszakban: az első 25 helyből 1999-ben még 20 helyet amerikai székhelyű oktatási intézmény fogalt el, csupán 5 volt európai. Mára ez a szám 11-re csökkent, mellettük 11 európai, valamint három ázsiai iskola szerepelt az összesítésben. A 2010-es listán 20 ország képviselteti magát különböző oktatási intézményével.

A számok azt mutatják, hogy tisztán kirajzolódik az a
trend, mely szerint az amerikai iskolák dominanciája folyamatosan csökkent az elmúlt évtizedben. Érdekesség, hogy a 100-as toplistán két kínai egyetem is szerepel. 

A TOP 10 MBA iskola:

1. London Business School (Anglia)

2. University of Pennsylvani, Wharton (USA)

3. Harvard Bisuness School (USA)

4. Stanford University (USA)

5. Insead (Franciaország/Szingapúr)

6. Columbia Bisuness School (USA)

7. IE Business School (Spanyolország)

8. MIT Sloan School of Management (USA)

9. University of Chicago (USA)

10. Hong Kong UST Business School (Kína)

képzés Financial Times USA toplista iskola üzlet lbs MBA
Kapcsolódó cikkek