Közélet

Zuschlag: a lobbizásban nincs semmi különös

Nem törekedtünk sem 2002-ig, sem ezután olyan civil hálózat kiépítésére, melynek csak az lett volna a célja, hogy ifjúsági politikai szervezetek finanszírozását biztosítsa – mondta Zuschlag János a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó per mai tárgyalási napján. Azt fenntartom, hogy néhány egyesületnek ez volt a szerepe, de ezt nem tartom hálózatnak – idézi a baon.hu Zuschlag szavait.

Az elsőrendű vádlott védekezésben felhívta arra a bíróság figyelmét, hogy több tanú vallomásában is számtalanszor (harmincszor-negyvenszer) használta a "nem tudom", "nem emlékszem", "közvetlen tapasztalatom nem volt" kifejezéseket, azaz szerinte ezek a vallomások sokszor feltételezésen alapulnak, és bizonytalanok - számol be a baon.hu.

A 2002 utáni időszakra vonatkozóan Zuschlag azt emelte ki: az egyes vádlottak esetleges szerepéről a tanúvallomásokban szerinte csak hallomások, feltételezések, következtetések vannak, amelyek azon alapulnak, hogy az érintett vádlottak mellette dolgoztak.
 
- Magyarországon teljesen bevett a lobbizás a döntéshozatal minden szintjén, mindenféle módon. Ebben nincs semmi különös. Én is csak a szokásos utat vettem igénybe. Olyan személyeknél lobbiztam, akikkel egyébként is kapcsolatban álltam, és akik az egyes döntések meghozatalához törvény általi felhatalmazással bírtak. Soha senkitől nem kértem törvénytelen illetve szabálytalan dolgot, apparátusokat, szakértőket nem befolyásoltam. Nemcsak a vádbeli egyesületek érdekében lobbiztam, hanem bármilyen más civil szervezet ügyében is. Természetes, hogy közvetítő voltam pályázatoknál, ezt nem tartom etikátlannak, hiszen a politikusnak az a dolga, hogy lobbizzon – jelentette ki a vádlott. Hozzátette: szerinte nehéz eldönteni egy pályázat támogatásánál, hogy szakmai vagy pályázati döntés született, hiszen a döntéshozó testületekben politikusok és szakértők is ülnek. 
 
A vádlott hivatkozott Gyurcsány Ferenc tanúvallomására is. Mint emlékezetes, az ex-miniszterelnök azt mondta a perben: a képviselő feladata, hogy képviselje a választói érdekeit és lobbizzon, bár ezt Zuschlag a szokásosnál vehemensebben tette. Zuschlag ezzel kapcsolatban hozzáfűzte: valóban sokat lobbizott, hogy például minél több játszótér épüljön Kiskunhalason, de ezzel szerinte nem követett el törvénytelen dolgot.

További részletek itt

lobbizás tárgyalás zuschlag jános per
Kapcsolódó cikkek