Közélet

Kéri: El kéne elhalasztani az önkormányzati választásokat

Kéri László leszögezte: célszerű lenne későbbre tolni az önkormányzati választásokat. Ha ugyanis a parlamenti- és az önkormányzati választásokat egy évben tartják, ez az év veszendőbe megy a kampány miatt.

Ez egyébként a Fidesz érdeke is lenne, hiszen nincs esély arra, hogy a jobboldali párt az utolsó voksoláséhoz hasonlóan jó eredményt érjen el. A politológus leszögezte: elég lenne 170 professzionális önkormányzat a számtalan csonka önkormányzat helyett.

Ezt kérharmados többséggel "erőből keresztül lehet nyomni" a választások elhalasztása mellett, hiszen húsz éve halogatják ezeket a feladatokat. Kéri szerint Matolcsy György addig jó, amíg "szépeket kell mondani". A könyörtelen végrehajtáshoz alkalmatlan és ezt a Fidesz is tudja.

Kéri László egy megjegyzésre reagálva elmondta: baloldalinak lenni nagy pofon lesz a választások után. A politológus szerint a nem mainstreamhez tartozó politikai vélemények mellőzöttek lesznek a következő időszakban. Kéri László az MGYOSZ ülésén elmondta: jelentős depolitizáció várható a választásokat követően, a baloldali és liberális szavazók háttérbe szorulnak. A politológus leszögezte: nem megalapozott a Bauer-féle ijesztgetés, amely a Horthy-rendszerhez hasonló körülményekre számít. Ugyanakkor a baloldalnak újra kell építenie magát.

A politológus hozzátette: nagyobb fegyelmező erő lehet egy párt számára, ha a mainstream politikai életben kell megszólalnia, mint ha csak a saját közössége lőtt beszél. Kéri szerint tehát a Jobbik - amely akár a második legerősebb párt is lehet a választások után - sokat szelídül majd. A Fidesznek viszont ebben az esetben meg kell húznia a jobboldal irányába a határt, amit sok éven át nem tett meg. A politológus úgy látja, hogy a Jobbik finomodásával más, szélsőséges csoportok átveszik majd a helyét.

Kéri szerint nagy szerepet tölt be a Jobbik a következő ciklusban, de nem azt, amit most gondolnak róla. Budapesten antiszemita és cigányellenes pártnak gondolják, ahol viszont szeretik, ott a rend egyetlen letéteményeseként tekintek rá.

A politológus szerint kétarcú lehet a Jobbik szereplése: Kelet-Magyarországon erős, nyugaton gyenge lesz a Jobbik. Jobb, ha bent vannak a parlamentben vannak, mint az utcán, mert az a párbeszéd kényszerét jelenti, nem csak a saját szövegét

Ám a MIÉP-pel ellentétben, nem 14 képviselője, hanem sokkal több lesz. A Jobbik szelídülésével más szélsőjobboldali szervezetek veszik át a szerepét

Stump szerint is fontos dillemma előtt áll a Jobbik: a parlamenti jellege erősödik vagy mozgalmi jellege. Egyetértett Kérivel abban, hogy a parlamenti politizálásnak van kényszerítő ereje.

Az MGYOSZ ülésén elhangzó további elemzéseket megtekintheti itt

 

Stumpf Jobbik Kéri MGYOSZ
Kapcsolódó cikkek