Közélet

„Ki tudjuk szűrni a politikai kalandorokat”

Megválasztotta a parlament az Országos Választási Bizottság (OVB) tagjait. Szigeti Pétert, a testület régi-új elnökét kérdeztük a tennivalókról.

- Ismét önt választották meg az OVB elnökének. A szavazásnál csak a testület fideszes tagja tartózkodott. Ennyire jól végezte a munkáját az elmúlt négy évben?

- Ez van! Magunk közt döntöttünk. Megtisztelő a kollégák változatlan bizalma, ami számomra azt jelenti, hogy jól dolgoztam. Mandátumom újabb négy évre szól.

- A parlamentben viszont már nem élvezetett ekkora népszerűséget, ugyanis a Fidesz-frakció nem támogatta. Korábban elfogultság miatt felszólították a lemondásra is.

- Az egyszerű többség is elég volt, szerencsére nem kell és nem is lehet mindenkinek megfelelni. Jól estek az önkormányzati miniszter szavai, miszerint fontos, hogy a testületnek olyan szakemberek legyenek a tagjai, akiknek választásjogi tapasztalatai megkérdőjelezhetetlenek, elméleti és gyakorlati tapasztalatuk van. Mindig a távozó kormány nevezi meg az új OVB tagjait.

Szigeti Péter

Született 1951-ben, Budapesten

Jogász, 1978-ban diplomázott az ELTE Állam- és Jogtudományi Karon

1980-tól egyetemi tanársegéd, majd tanár, 2001-től a győri Széchenyi István Egyetem tanszékvezetője

2002-től az MTA Politikai Tudományok Intézetében tudományos tanácsadó

2006-tól az OVB elnöke

az ESZMÉLET folyóirat szerkesztőségi tagja

- Tényleg nehezebb már hamisítani a kopogtatókat?

- Én sem örültem a feltört levélszekrényekről szóló híreknek. Amikor eljut egy meghatározott fázisba a választás, akkor a hamis kopogtatókat meg kell semmisíteni, de addigra már kiderült az, hogy kinek van megfelelő számú érvényes ajánlószelvénye. Húsz év nagy idő, és eljárt a idő az ajánlószelvények mellett. De emlékeztetnék arra, hogy amikor ezt kidolgozta a jogalkotó, 20 évvel ezelőtt, akkor legalább 2-3 ciklusban nem működött rosszul ez a megoldás.

- Mik most az OVB legfontosabb feladatai?

- Regisztrációs folyamatban vagyunk, eddig közel 40 pártot vettünk nyilvántartásba. Négy évvel ezelőtt 62 volt ez a szám. A pártalapítás feltételei könnyen teljesíthetőek, hiszen 10 alapító tag, bejelentés és bíróság általi nyilvántartásba vétel szükséges. A későbbi eljárásokban azonban már ki tudjuk szűrni a politikai kalandorokat.

Jogász, 1978-ban diplomázott az ELTE Állam- és Jogtudományi Karon

1980-tól egyetemi tanársegéd, majd tanár, 2001-től a győri Széchenyi István Egyetem tanszékvezetője

2002-től az MTA Politikai Tudományok Intézetében tudományos tanácsadó

2006-tól az OVB elnöke

az ESZMÉLET folyóirat szerkesztőségi tagja Szócsata a T. Házban „Minden eddiginél csendesebb kampányra lehet számítani, ha a szocialisták az elmúlt időszak eredményeire építik a kommunikációjukat” – mondta Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője szerint az eredménytelenséget a csődhullám, az eladósodás és a versenyképesség csökkenése mellett az is bizonyítja, hogy idén alacsonyabb az egy főre jutó mint 2003-ban volt. A kancelláriaminiszter válaszában azonban úgy vélekedett, hogy az elmúlt 8 évet a gyarapodás jellemezte. „Nőttek a bérek, a nyugdíjak és javultak az inflációs adatok is” – mondta Molnár Csaba. A Fidesz ezirányú felszólítása ellenére Mesterházy Attila nem kért bocsánatot az orvosoktól, mert a szocialista kormányfő-jelölt szerinte csak az ország politikai megosztottságára és az ebből fakadó félelemre, aggodalomra kívánta felhívni a figyelmet, szándékában sem állhatott bárki megsértése, minősítése. A Fidesz úgy látja: Mesterházy durván aláásta az orvos-beteg kapcsolatot.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez! -->
[enews_gallery id='420189']

ovb szigeti választások
Kapcsolódó cikkek