Közélet

Kifogás a közbeszerzési törvénnyel szemben: Brüsszel még nem reagált

A saját erőforrás megkívánt aránya, illetve a bevont erőforrás szervezetben megkívánt tulajdoni hányad miatt tavaly júniusban kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen, de az elküldött érvekre eddig az Európai Bizottság nem reagált - közölte hétfőn a Közbeszerzések Tanácsa.

Az Ember, Darabos és Szarvas Ügyvédi iroda közleménye szerint az Európai Bizottság elsősorban azt kifogásolta, hogy a nyertes köteles maga teljesíteni legalább a közbeszerzés értékének a felét.

A másik kifogás pedig az volt, hogy az ajánlattevő ugyan támaszkodhat más szervezet erőforrásaira, de csak akkor, ha többségi befolyást gyakorol az erőforrást nyújtó szervezetben.

Az első problémára a Közbeszerzések Tanácsa szerint az a megoldás, hogy időközben módosult a közbeszerzési törvény, így az 50 százalékos kötelező teljesítés megkövetelése csak 2009. április 1. és október 1. között állt fenn. Ami pedig az erőforrás szervezetet illeti, a tilalom alóli kivételek köre pontosabb lett, egy másik törvénymódosítással. A közlemény megjegyzi, hogy az erőforrás szervezetekkel számtalan visszaélés történt Magyarországon, így az uniós irányelvben foglaltakhoz képest itt részletesebb szabályozás szükséges.

Magyarország még 2009 augusztusában válaszolt a Bizottság kifogásaira, de eddig választ nem kapott – derül ki a Közbeszerzések Tanácsa közleményéből.

Európai Bizottság közbeszerzés Közbeszerzések Tanácsa
Kapcsolódó cikkek