Közélet

Medián: Orbán nem tudta legyűrni a BKV-botrányokat

A Fidesz elnökének évértékelője nagy, de nem elsöprő figyelmet keltett: elhangzásának másnapján az emberek négyötöde értesült róla, 20 százalékukhoz a híre sem jutott el. A Medián által az esemény másnapján megkérdezettek negyede a beszédet az elmúlt néhány hét legfontosabb eseményei között említette, de ezzel csak a második helyre került a BKV-botrányok mögött - írja a Népszabadság.

A lakosság harmada részben vagy egészben meghallgatta az Orbán-beszédet, négytizede a médiából szerzett tudomást róla, tizede hallomásból tájékozódott.

A megkérdezettek átlagosan két-három üzenetre emlékeztek, a legtöbben a változás általános ígéretére és az egymillió új munkahelyre. A rend, az elszámoltatás, a felelősségrevonás, az erő hangoztatása egyenként körülbelül egyötödnyi választópolgár képzeletét ragadta meg, míg arra, hogy kormányra kerülve a Fidesz nem bosszúállásra készül, csak alig néhány ember figyelt fel.

Orbán évértékelő beszédével és a Fidesz kampányával kapcsolatban a legtöbbet vitatott kérdés, hogy van-e, illetve megismerhetőe a párt programja. A pártelnök beszédét legalább valamennyire ismerő közönség fele szerint Orbán Viktor adott programot, 42 százalék szerint viszont nem.

Egy kicsit árnyaltabb kérdésfeltevésre még inkább megoszlottak a vélemények. A válaszadók relatív többsége szerint ideje lett volna konkrétabb javaslatokkal is előállni, csaknem ennyien azt gondolják, hogy Orbán világosan elmondta a programját, míg egynegyednyien azt képviselik, hogy nem hirdetett programot, és ez így volt helyes.

BKV Orbán-beszéd elemzés
Kapcsolódó cikkek