Közélet

Megint nem bírta tartani a száját Pálffy

A Magyar Televízió munkatársai nem lehetnek pártokhoz kapcsolódó, politikai sajtótermék szerkesztői, publikációikban nem veszélyeztethetik a köztévé pártatlan megítélését - a többi között ez a véleménye Takács Albertnek a közszolgálati televízió hírműsoraiban közreműködő személyek véleménynyilvánítást érintő alkotmányos jogairól.

A Népszava összeállítása szerint Pálffy István újfent felkorbácsolta az állampolgári jogok országgyűlési biztosának egykori általános helyettesének haragját: a Ma reggel műsorvezetője ugyanis a Fidesszel szövetséges egyesület, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (mkdsz) honlapján először Kertész Imre Nobel-díjas írót, majd Esterházy Pétert, és velük együtt a kormányt minősítette.

Pálffy írásában kifejtette, hogy velük ellentétben mi "nem hazudunk, nem mocskoljuk a hazánkat, nem lopjuk szét".

Az egykori híradós idézett Takács Albert állásfoglalásából, amely szerint nem kifogásolható, ha a közszolgálati média műsorkészítői más orgánumokban megfogalmazzák - adott esetben politikai tartalommal is bíró - véleményüket. Csakhogy az ombudsman arról is írt, hogy nem terjed ki a szabad részvétel lehetősége azokra az esetekre, amikor a televízió közvélemény formáló munkatársa párt nevében vagy érdekében aktív vagy passzív közszereplést vállal. Közszereplésnek minősül minden olyan szereplés, amely a nyilvánosság előtt zajlik vagy a tájékoztatás keretében a nyilvánosság számára megismerhető.

Takács Albert szerint nem lehet pártot, pártprogramot, politikai célkitűzést, politikai személyiséget úgy kritizálni, olyan kedvezőtlen beállításban feltüntetni, hogy ebből meghatározott párt melletti állásfoglalás következzen. Az ombudsmani vélemény tehát egyértelmű a köztévében dolgozók véleménynyilvánításáról. A Népszava megkeresésére a Magyar Televíziótól azt a választ kapta, hogy "megvizsgálják az ügyet".

közszolgálat média Pálffy párt
Kapcsolódó cikkek