Közélet

Megjelent az MSZP kampányában az ígérgetés – politológusok a kampánynyitóról

Nemzeti modernizációra van szükség – mondta Mesterházy Attila az MSZP kampánynyitóján. Az MR1-Kossuth Rádió által megkérdezett politológusok szerint a párt a lehető legtöbb választót akarja megszólítani, vissza akarja szerezni a kiábrándult szavazókat, és érdekes elem, hogy megjelent a kampányban az ígérgetés.

Az MSZP kampánynyitóján bemutatott választási kiadványa egészen konkrét programpontokat tartalmaz, mint például 12 százalék körüli reálbér-emelkedés a következő négy évben, a munkavállalók járulékterheinek négy százalékos csökkentése vagy a nyugdíjasokat érintő, a gazdasági növekedéshez kötött rendszer.

Mráz Ágoston, a Nézőpont Intézet elemzője szerint érdekes elem az ígérgetés a kiszivárgott programban. Úgy véli: ennek a háttere a megszorítások után kialakuló plusz bevétele. De az mindenképpen érdekes törés a szocialista párt esetében, hogy most már az osztogatásra helyezi a hangsúlyt a kampányában – mondta az elemző az MR1-Kossuth Rádiónak.

Hasonlóan látja a gazdasági ígéreteket a Progresszív Intézet elemzője. Filippov Gábor úgy látja: Mesterházy Attila javaslatainál már csak az a kérdés: megvalósíthatóak-e.

„Vannak az embernek kétségei, mert eddig nem hallottunk arról, hogy mindezt miből fizetnék. A választóknak jelentős köre kevésbé tudatos, kevésbé kritikus, ezért az ígéretekre gyakran fogékonyabbak, mint a kritikákra, vagy a racionális megalapozásra. Úgy érzem, hogy az MSZP most erre a jelenségre erőteljesen épít.”

A programpontok között szerepel még például, hogy interneten keresztül ingyenesen elérhetővé válnának a tankönyvek, 2011-től ismét adómentes lenne a melegétkezési jegy.


[enews_gallery id='191231']

MSZP Mesterházy Attila politológusok kampánynyitó
Kapcsolódó cikkek