Közélet

Stumpf: Három párt mellett is kétharmados lehet a Fidesz

Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke szerint az új kormány bővítené a szűk gazdaságpolitikai mozgásteret, és programjához széles társadalmi konszenzust teremtene – hangzott el a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) ülésén

Stumpf szerint a listát állító pártok és a jelöltek személyének ismeretében felmérhető a várható helyzet. A politológus szerint elképzelhető, hogy három párt jut be a parlamentbe és mégis kétharmados többséget szerez a Fidesz. Stumpf leszögezte, hogy a Fidesz számít arra, hogy különleges gazdasági helyzettel kell szembenéznie. Magyarországon körülbelül 85 százalék determinált a cselekvéseket illetően, ami a gazdasági helyzetet illeti. Akármilyen "világmegváltó" kormánynak figyelembe kell vennie ezt.

Streaming Video by Ustream.TV

A politológus hozzátette, hogy lehet bármekkora a társadalmi támogatottság, az legfeljebb az adott mozgástér támogatására lesz alkalmas. Ezért három célt kel szem előtt tartani, ezek közül az egyik a lehetővé tétele. A második az állam és az önkormányzatok, valamint a közbiztonság rendbetétele. A harmadik az új közteherviselési rendszer, amely a generációs egyensúly visszaállítását, valamint a társadalmi szolidaritást szolgálja.

Stumpf szuperkancellária rendszer felállítására számít. Mint mondta, kevés kormányfő rendelkezik akkora hatalommal, mint a magyar miniszterelnök és ennek alapjait Gyurcsány Ferenc tette le. A Fidesz a korábbi széttagolt minisztériumi szerkezet helyett állítaná fel a központosított minisztérumi rendszert. Ebben megerősített belügyminisztérium és vagyonkezelési szerv található meg. Komoly változásokat csak a civil- és szakmai szervezetekkel való együttműködésben lehet megteremteni. Stumpf szerint a válságkezelés és a konszolidáció két részre osztja a kormányzást, és ennek megfelelően különböző struktúrákat igényel. Hogy ez a kormányzati szervezetben is megjelenik-e, az a választási eredménytől függ - zárta Stumpf István.

Az ülés további megszólalásait elolvashatja itt

Stumpf politológus Fidesz MGYOSZ
Kapcsolódó cikkek