A szabály átgondolatlan, rontja a jogbiztonságot, megzavarhatja az igazságszolgáltatást, s nem védi meg a kilakoltatástól azokat az adósokat, akiknek már értékesítették a lakását – hangsúlyozta a Világgazdaságnak Hidasi Gábor ügyvéd.

A kormány módosította a zálogtárgyak bírósági végrehajtáson kívüli értékesítésének szabályairól szóló rendeletet. Lakásárverezési moratóriumot hirdetett április 15-ig azért, hogy azok, akik nem tudják törleszteni lakáshitelüket, ne télvíz idején kerüljenek az utcára.


Hidasi szerint a rendelet nem a kilakoltatást tiltja, hanem az ingatlan értékesítését, ez oktalan, hiszen a kilakoltatás az értékesítés mellett is tiltható lenne. Az értékesítés tiltása késlelteti a hitelek visszafizetését, ezáltal növeli az adósságok kamatterheit. Ráadásul az értékesítés csak akkor tilos, ha a lakásban az adós is bent lakik. Ha mások, például bérlők, haszonélvezők laknak ott, semmi sem védi őket a kilakoltatástól. Akinek a rendelet hatálybalépését megelőzően értékesítették a lakását, április 15. előtt is utcára kerülhet. KK