Közélet

A tíz legsokkolóbb álhír

A TIME magazin összeállította a tíz legsokkolóbb álhírt, a lista élére pedig a grúz televízió március 14-i "tréfája" került.

Az első helyen a grúz televízió által generált álhír, amely március 14-én hatalmas pánikot és felháborodást keltett a volt szovjet tagköztársaságban. A kormánypárti Imedi televízió álhíre szerint orosz tankok rohanták le az országot, a miniszterelnököt pedig meggyilkolták. A hír hallatán a lakosság egy része menekült otthonából, sokakat szívrohamszerű tünetekkel vittek kórházba. A televízió állítólag a lehetséges események felvázolásának szánta a riportot - írja a TIME.

Második helyen a 2008-as amerikai elnökválasztási kampány egyik furcsa szereplője. Ashely Todd azt állította, hogy majdnem meggyilkolták, mert John McCaint támogatta. Állítása szerint a támadója egy fordított B-betűt karcolt az arcára, amivel azt akarta kifejezni, hogy Barack Obamára kell szavaznia. A 20 éves fiúról később kiderült, hogy elmebeteg.

Harmadik helyen 2009 egyik legfurcsább sztorija: egy héliumhajtású ballon állítólag elszabadult egy hat éves gyerekkel a kosarában, az olvasók pedig Falcon Heene életéért aggódtak, amíg ki nem derült, hogy a fiú a szülei pincéjében bújt el.

Negyedik helyen ismét egy amerikai történet, 1999-ben egy oregoni rádió azt közölte, hogy átszakadt az Ochoco gát és emberéleteket veszélyeztet az ár. Az álhírt az tette hihetővé, hogy nem sokkal azelőtt valóban komoly károkat okozott az árvíz a környéken.

Az ötödik átverés a Sports Illustrated nevéhez kapcsolódik: a lap kitalált egy Sidd Finch nevű baseball játékost, aki egy tibeti monostorban mesteri dobótechnikát sajátított el. Az álhírt április elseje alkalmával eszelte ki az újság és olyan sikeres lett, hogy a "finch" szó az Oxford szótáraiban azóta apró hazugság értelemben szerepel.

Hatodik helyen az örök klasszikus, Orson Welles 1938-as átverése, amelynek során elhitette az amerikai rádióhallgatókkal, hogy földönkívüliek támadtak a bolygóra, holott csak H. G. Wells Világok harca című regényét olvasták fel. A kutatások szerint a 6 millió hallgatóból 1,7 millióan vették komolyan a műsort.

Hetedik a Romanov-család rejtélyes körülmények között eltűnt lányának története. Anasztázia, II. Miklós lánya vélhetően 17 évesen halt meg, ismeretlen körülmények között. Sírját 1991-ben találták meg, de a hercegnő maradványai nem voltak fellelhetőek. Hogy a sztori még érdekesebb legyen, tíz nő állította magáról, hogy ő Anasztázia, köztük Anna Anderson, aki 32 éven át akarta elhitetni magáról, hogy ő a trónörökös.

Nyolcadik helyen Hitler állítólagos naplói, amelyeket 1983-ban adott közre a Stern. A német lap szenzációs felfedezését 6 millió dollárért vásárolta meg és a londoni Times és a Newsweek szakértői is hitelesnek találták. A lap viszont – attól való félelmében, hogy a történet idő előtt kiszivárog – nem vizsgáltatta meg német szakértőkkel a naplót, amiről a publikálás után hamar kiderült, hogy hamisítvány.

Kilencedik az úgy nevezett piltdowni ember – egy lelet, amelyről az 1912-es megtalálást követően 40 évig úgy gondolták, hogy az ember evolúciójának hiányzó láncszeme. 1953-ban derült ki, hogy a koponyát utólag rakták össze.

Tizedik helyen egy igazi kocsmai pletyka: 1814-ben egy magát De Bourg ezredesnek hívó illető egy doveri pubban elhíresztelte, hogy Napóleont meggyilkolták. Ez a háború végét jelentette volna, tehát száguldani kezdett a annak ellenére, hogy Napóleon még hét évet élt ezután.


 

Napóleon álhír lista Hitler Grúzia
Kapcsolódó cikkek