Közélet

Április 1. Szigorodik a fémkereskedelem, emelkedik a gáz ára

Több fronton is komoly változások lépnek életbe április elsejével: emelkedik a gázár, módosulnak a kötelező biztostításra vonatkozó szabályok.

Április elsejével lép hatályba a döntési moratórium második fontos, a pénzügyi kötelezettségvállalásokról szóló eleme; ennek értelmében a kincstárnokok a következő kormány minisztereinek kinevezéséig csak a közfeladatok zavartalan ellátásához nélkülözhetetlen kötelezettségvállalásokhoz járulhatnak hozzá – mondta Szollár Domokos kormányszóvivő a sajtótájékoztatóján az április 1-jei változásokról szólva.

A 10 millió forintnál nagyobb értékű állami átruházásáról, illetve hasznosításáról nem dönthetnek a központi államigazgatáshoz tartozó szervezetek; ettől csak akkor lehet eltérni, ha a döntéshez a kormány is hozzájárul, ezt pedig a Magyar Közlönyben nyilvánosságra hozzák.

De egyéb változásokkal is kell számolni a hónap elejétől. Így azzal, hogy 69 új gyógyszer kerül az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által támogatott készítmények körébe. Ezek vagy generikus (lejárt szabadalmi védettségű), vagy már eddig is támogatott hatóanyagot tartalmazó készítmények új formái.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

gázáremelés jogszabályok kgfb
Kapcsolódó cikkek