Közélet

Debreczeni: félnek az emberek

A bíróság nagy nyilvánosság előtti rágalmazásért Debreczeni Józsefet százezer forint pénzbüntetésre ítélte egy másfél évvel ezelőtt megjelent írása miatt. A publicista a Duna Televízió Hattól nyolcig című reggeli műsorában közölte: az ítélet ellen fellebbezni fog, és kész akár a strasbourgi emberi jogi bíróságig is elmenni. Az MDF képviselőjelöltje jelezte azt is: elképzelhető, hogy nem tudja összegyűjteni a megfelelő számú kopogtatócédulát ahhoz, hogy elinduljon a választásokon.

A II–III. Kerületi Bíróság ítéletében megállapította, hogy a közíró a Népszabadság 2008. szeptember 20-i számában közölt cikkében valótlanul hozta összefüggésbe bűncselekmények elkövetésével a lehallgatási botrányba kevert UD Zrt. biztonsági céget. Az elsőfokú határozat szerint Debreczeni kétszáz napi tétel büntetését napi ötszáz forint megfizetésével válthatja meg, ha nem fizet, fogházba kerül.

A publicista a lezajlott eljárást egy "abszurd" pernek nevezte. Megjegyezte: amiket cikkében felsorolt, azok korábban már megjelentek a magyar médiában. Sorai a sajtó- és véleményszabadság kategóriájába tartoznak – tette hozzá. Szerinte egy ilyen bírósági hozzáállás fényében "nem lehet újságot írni, ha csak olyan közlésre lehetne hivatkozni, amelyben már megszületett az elmarasztaló ítélet." Első felindultságában még arra is gondolt, inkább letölti a büntetést – jegyezte meg.

A publicista úgy véli: nem keresi magának a mártírszerepet, munkája során azt írja, amit igaznak gondol, ám azt tapasztalja, hogy az utóbbi időben több eljárást is indítottak ellene. „Ő csak a véleményszabadság jogával kíván élni, és az MDF színeiben kíván indulni.”

Az ajánlószelvények gyűjtésével kapcsolatban megjegyezte: "Bajban vagyok, nem szokták ezt megmondani. Hatszáz körül állok, és úgy néz ki, nem tudok elindulni, és nem tudnak majd rám szavazni az emberek."

A kopogtatócédulát "sokan odaadták, de nem elegen" - közölte. Szerinte ez nagyrészt az emberek félelmének köszönhető.

mdf Debreczeni Duna TV ud zrt
Kapcsolódó cikkek