Közélet

Demonstrálnak a zöldkártyások

Tevékenységük ellehetetlenítése elleni tiltakozásul legalább száz környezetvédelmi felülvizsgálatot végző - zöldkártyás - cég képviselői indultak el autóikkal a budapesti Hősök terétől szerdán délután, hogy a Kossuth téren átadják petíciójukat a miniszterelnök megbízottjának. A békés demonstrációt a Zöldkártyások Érdekképviseleti Egyesülete szervezte, de csatlakozott hozzá az Eredetiség Ellenőrzés a Gépjármű Bűnözés Ellen Egyesület is.

A megmozdulás célja, hogy visszavonassák azt a három miniszter által jegyzett, és decemberben megjelent rendeletet, amely összevonja az időszakos műszaki vizsgát a környezetvédelmi felülvizsgálattal. Az új rendszerben a korábban környezetvédelmi felülvizsgálatot végző cégeknek annyi szerep jut, hogy kiállíthatják a zöldkártyát, és ha az autós 30 napon belül jelentkezik műszaki vizsgára, akkor ott nem kell a környezetvédelmi felülvizsgálatot elvégezni, és megfizetni.

A közlekedési, hírközlési és energiaügyi-, az igazságügyi és rendészeti-, továbbá a környezetvédelmi és vízügyi miniszter által jegyzett rendelet tavaly december 15-én jelent meg, és ez év január 1-jétől egységesítette a műszaki vizsgát, és a környezetvédelmi felülvizsgálatot. Ezt követően a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter egy másik rendeletben szabályozta az összevont felülvizsgálat díjait. A korábbi műszaki vizsga díját egy átlagos zöldkártya díjával emelték, ugyanis ez utóbbi a múlt év végéig a motor minőségétől függött.

Az új rendszerben az a személykocsi üzembentartó, aki visz 30 napnál nem régebbi zöld kártyát, annak a műszaki vizsga 10490 forintba kerül. Az integrált vizsga díja viszont 16290 forint. Múlt év végéig csak a műszaki vizsga díja 7700 forint volt. A hagyományos négyütemű motoros kocsinál a zöldkártya 4550 forintba került. Ebből az érvényesítő matrica ára, 1180 forint volt az államé.

A demonstrálók érve az, hogy 2500 zöldkártyás cég jut csődbe az új rendszerben, és esik el évi 7,5 milliárd forinttól, amely most az integrált műszaki állomásokat gazdagítja. Elismerik, hogy az államnak joga szabályozni a kétféle vizsgálatot, de hiányolják az átmeneti időt. Például amikor 2002-ben az állam új technológiát írt elő a környezetvédelmi felülvizsgálatra, akkor azt csak 2005-től kellett alkalmazni.

petíció demonstráció rendelet zöldkártya
Kapcsolódó cikkek