Közélet

Hagyó és a Nokiás-doboz - Szénlapátolás lesz a vége?

Nem vett át sem dobozban, sem táskában "bűnös pénzt" állítja Hagyó Miklós a Figyelő hetilap által közölt összeállításban.

Március 15-én Demszky Gábor hagyományosan füttykoncerttel kísért ünnepi szónoklata alatt nokiás dobozokat emeltek magasba az ellentüntetők. „Kétharmad Hagyó” – így nevezte Fábry Sándor a tízmillió forintos nyereményt a Legyen Ön is milliomos című tévéshow március 18-i adásában.

Ezeket a gegeket senkinek sem kellett megmagyarázni. A hosszú hónapok óta elnyúló BKV-botrány egyes részletei, így a Balogh Zsolt korábbi megbízott vezérigazgató által a Magyar Nemzetben elmondott telefondobozos történet is végérvényesen a közös tudás, a városi folklór része lett.

Az ügy kivizsgálására létrehozott parlamenti vizsgálóbizottság mindenesetre március 17-én 23 kérdésre várt volna választ Hagyó Miklóstól, aki azonban közvetlenül a meghallgatás előtt meggondolta magát, s nem járult a bizottság elé. Mint közleményében fogalmazott, nem kívánt „biodíszlet” lenni, s távolmaradását György István fideszes bizottsági elnök elfogultságával indokolta. Március 19-én kora délután azután Hagyó írásban válaszolt a kérdésekre. A volt főpolgármester-helyettes által a átadott válaszok szerint nem igaz, hogy Demszky Gábor korábban jelezte volna elégedetlenségét helyettese munkájával kapcsolatban.

Hagyó az írásban megadott válaszában kijelentette: soha senkinek (név szerint Horváth Évának és Lelovics Ottónak, Hagyó Miklós két legfőbb tanácsadójának a főpolgármester-helyettesi időszakban, továbbá Hatvani Szabó Jánosnak, számos fővárosi ügyben Hagyó korábbi bizalmasának és segítőjének) nem adott utasítást, hogy a nevében eljárjon, vagy tanácsadói szerződéseket szorgalmazzon. Végül azt is megtudhatta a bizottság a politikustól, hogy sem dobozban, sem táskában nem fogadott el soha bűnös pénzt, vagyis – így Hagyó – politikai felelőssége van, jogi felelőssége azonban nem lehet. "Jász embernek tartom magam, így nem futamodok meg" - mondta a Figyelő hetilapnak adott interjújában Hagyó Miklós, aki biztos abban, hogy politikai karrierjének vége, így kénytelen lesz üzletemberi vénájára hagyatkozni. "Ha kell, majd szenet lapátolok!"

SZDSZ Hagyó Miklós MSZP bkv-botrány Fővárosi ügyek
Kapcsolódó cikkek