Közélet

Keller a saját érdeke miatt lobbizott - Mennyit ér a telek?

Akár tízszer többet érhet Keller László közpénzügyi államtitkár apósának sóskúti földje, miután veje lobbitevékenysége nyomán olyan törvényt fogadott el a parlament, hogy a helyi önkormányzat belterületbe vonhatta az ingatlant. A szocialista politikus közbenjárására 2005-ben az Országgyűlés ugyanis úgy módosította a Budapesti agglomeráció területrendezési tervéről szóló törvényjavaslatot, hogy azzal egy több mint 70 hektáros sóskúti ingatlanegyüttes építési területté való átminősítése előtt megnyílt az út.

Keller a módosító javaslat benyújtása előtt fel is szólalt a parlamentben. Reményét fejezte ki, hogy sikerül a sóskúti önkormányzat kérését a módosítással megfelelően kezelni - írja a mai Magyar Nemzet.

A politikus lobbitevékenységét Sóskút jegyzője a helyi időközi lap 2007. augusztusi számában köszönte meg, kiemelve, így lehetősége nyílt az önkormányzatnak arra, hogy a körülbelül 71 hektár nagyságú területtel bővítse a település gazdasági övezetét. Sóskút képviselő-testülete 2009. április 21-én vonta kereskedelmi szolgáltató gazdasági terület céljára belterületbe az ingatlanokat. Ezzel a több tulajdonos birtokában levő terület értéke alaposan megnövekedett, amelyhez az is hozzájárult, hogy időközben az évtizede ígérgetett Sóskút–tárnoki M7-es csomópont is teljes egészében kiépült. A változás haszonélvezője volt Csernyák József is, aki az egyik érintett terület, egy 3,4 hektáros ingatlan tulajdonosa, amely a változások után ma már akár százmillió forintot is érhet.

Az ügy pikantériája, hogy Csernyák József lánya, Krisztina Keller közpénzügyi államtitkársága idején a szocialista politikus titkárnője, majd 2004 augusztusa után személyi asszisztense volt, nem sokkal később pedig a felesége lett. Keller László úgy reagált a napilapnak, hogy semmi köze az ügyhöz.

Keller László lobbi ingatlan család
Kapcsolódó cikkek